Pandatweeling Pairi Daiza viert tweede verjaardag en is klaar voor volgende fase in hun leven

Pandatweeling Pairi Daiza viert tweede verjaardag en is klaar voor volgende fase in hun leven

8 augustus 2021 0 Door Deugenieten

Vandaag is het twee jaar geleden dat Pairi Daiza twee nieuwe panda’s mocht verwelkomen. Naast een verjaardagsfeestje is het ook het moment waarop Bao Di en Bao Mei zich klaarmaken voor het volgende hoofdstuk van hun leven.

Bao Di en Bao Mei, de twee jongste panda’s van Pairi Daiza vieren vandaag hun tweede verjaardag. De dubbele geboorte in 2019 maakte van Pairi Daiza het dierenpark met de meeste reuzenpanda’s in Europa. Ze zijn er met vijf: Xing Hui en Hao Hao kwamen aan in 2014 en werden in 2016 trotse ouders van Tian Bao. Drie jaar later volgden Bao Di en Bao Mei. Een tweeling van verschillende geslachten is wereldwijd extreem zeldzaam.

Tijd om zelfstandig te worden

Vandaag vieren Bao Di en Bao Mei dus hun tweede verjaardag en dat is een belangrijk moment voor reuzenpanda’s. Ze zijn nu klaar voor de volgende fase in hun leven. In het geval van Bao Di en Bao Mei betekent het dat ze voor de laatste keer feest zullen vieren samen met hun moeder. Beide tweelingen hebben nu een gewicht bereikt (70kg) waarop ze op eigen benen kunnen staan. Zoals in de natuur, vertrekken pandaberen dan naar een eigen territorium.

De tweeling moet gescheiden worden van Hao Hao, omdat reuzenpanda’s een sterke territoriumdrang hebben en geen enkele indringer dulden. Daarbovenop kan de moeder opnieuw vruchtbaar worden eens haar nakomelingen vertrokken zijn.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor deze soort is elke geboorte superbelangrijk. De moeilijkste stap is nog altijd zwanger geraken, en daarom is de reuzenpanda nog altijd een ‘kwetsbaar’ diersoort volgens IUCN, de internationale organisatie voor natuurbehoud.

China (met name China Conservation and Research Centre for the Giant Panda, waar de eerste panda’s in Pairi Daiza vandaan kwamen) werkt al 30 jaar samen met internationale partners en universiteiten om de diersoort te vrijwaren. Die inspanningen werpen hun vruchten af: vandaag leven er 1.800 reuzenpanda’s in het wild. In de jaren 80 waren ze nog met 1.200.

In België steunen Pairi Daiza en haar Foundation het werk van de Universiteit van Gent. Die onderzoekt de voortplanting bij onze vrouwelijke panda Hao Hao. De bedoeling is om nauwkeuriger de vruchtbaarheid te kunnen voorspellen en een betrouwbare zwangerschapstest te maken. Het gaat erom de voortzetting van de reuzenpanda te verzekeren, ten eerste in dierenparken en daarna ook in de natuur. Zo konden er dankzij wereldwijde inspanningen al 13 panda’s geherintroduceerd worden in de natuur.

Lees ook: Pairi Daiza opent unieke pinguïngrot en hotelkamers met zicht op de pinguïns

Volg ons op sociale media of contacteer ons