Pairi Daiza verwacht derde olifantengeboorte in twee jaar

Pairi Daiza verwacht derde olifantengeboorte in twee jaar

23 november 2020 0 Door Deugenieten

De grootste olifantenkudde van Europa wordt nog groter. Voor de derde keer in twee jaar verwacht Pairi Daiza een geboorte bij de Aziatische olifanten. De 9-jarige koe Soraya zal, als alles goed verloopt, rond het jaareinde voor de eerste keer moeder worden. Goed nieuws voor de Aziatische olifant, een bedreigde diersoort.

Soraya is negen jaar oud en maakt in Pairi Daiza deel uit van een hechte familiegroep. Haar moeder Khaing Hnin Hnin is tevens de matriarch van de kudde. Vader van het toekomstige kalfje is de 19-jarige kweekstier Po Chin. Hij verwekte in Pairi Daiza eerder al de kalfjes Ta Wan, Malee en Luna. Eind dit jaar kan hij dus voor de vierde keer vader worden.

Voor Pairi Daiza wordt het hopelijk al de vijfde succesvolle olifantengeboorte. In mei 2015 werd vrouwtje Nang Faa geboren, in september 2017 volgde mannetje Ta Wan. In februari en juni 2019 werden de vrouwtjes Malee en Luna geboren.

Omdat Soraya voor de allereerste keer moeder wordt, zijn de kansen op complicaties hoger dan bij een ervaren olifantenmoeder. Dit geldt zowel voor olifanten in dierentuinen als in de natuur. Daarom blijven de dierenartsen, verzorgers en experts van het park extra waakzaam en volgen ze de zwangerschap van Soraya op de voet.

De grootste olifantenkudde van Europa

Pairi Daiza huisvest de grootste olifantenkudde van Europa. Meer dan 7 hectare van het park (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) wordt aan de Aziatische olifanten gewijd. De groep olifanten in Pairi Daiza zou met de toekomstige geboorte uitgebreid worden tot 23 leden, waarvan 21 van de Aziatische ondersoort en 2 van de Afrikaanse.

De populatie Aziatische olifanten in het wild is de laatste drie generaties met minstens 50% verminderd. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nog maar 40.000 tot 50.000 in het wild te vinden zijn.

Lees ook: Pairi Daiza is “Ambassadeur van de Noordpool”

Volg ons op sociale media of contacteer ons