Op ontdekking door La Ciudad de las Artes y Ciencias, de architectuurparel van Valencia

Op ontdekking door La Ciudad de las Artes y Ciencias, de architectuurparel van Valencia

26 februari 2020 2 Door Deugenieten

De Stad van de Kunsten en Wetenschappen – officieel La Ciudad de las Artes y Ciencias – bezoeken is een must tijdens elke citytrip naar Valencia. Ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava is het futuristisch complex het symbool van de stad geworden.

Wandelend door de Stad van de Kunsten en Wetenschappen zou je niet denken dat Valencia zelf meer dan 2000 jaar oud is. Het eerste gebouw in dit futuristische deel van de stad werd in april 1998 officieel ingehuldigd, het meest recente gebouw opende zijn deuren in oktober 2005.

Opgericht in 138 v.C. door de Romeinen heeft Valencia een rijk erfgoed vol iconische monumenten zoals de Zijdebeurs , het archelologisch museum Almoina, de Serrrano en Quart torens en de kathedraal. Tijdens ons meest recente bezoek aan de op twee na grootste stad van Spanje besloten we echter het verleden achter ons te laten en ons te focussen op de toekomst.

DE STAD VAN DE KUNSTEN EN WETENSCHAPPEN

In 1956 werd een groot deel van de historische oude binnenstad van Valencia beschadigd tijdens een overstroming. Om gelijkaardige taferelen in de toekomst te vermijden werd de Turia rivier omgeleid. De droge rivierbedding werd omgevormd in een park met fietspaden, voetpaden en voetbalvelden. De hoofdattractie werd de verbazingwekkende witte Ciudad de las Artes y Ciencias, het grootste culturele complex van Europa.

De Stad van de Kunsten en Wetenschappen, en de gebouwen ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava en Félix Candela, bieden de perfecte mix van futuristische architectuur en modern entertainment. Het wetenschappelijke en culturele recreatiecomplex beslaat ongeveer twee kilometer van de voormalige rivierbedding en is een stad in de stad, die op zich al een reis waard is.

El Hemisfèric

Het Hemisfèric of planetarium is het middelpunt en het eerste gebouw dat in 1998 werd voltooid. Het ontwerp lijkt op een gigantisch oog, vandaar de bijnaam het “oog van kennis”. Binnen de koepel, de “iris” van het oog, bevindt zich een 3D-theater met een enorm concaaf scherm van 900 meter.

Het Príncipe Felipe Science Museum

Het indrukwekkende gebouw dat lijkt op een prehistorisch dier of het skelet van een walvis, opende zijn deuren in 2000. Met de filosofie “Verboden niet aan te raken” is dit een volledig praktisch museum. De benedenverdieping van het Wetenschapsmuseum is vrij toegankelijk. Hier vinden er gewoonlijk tijdelijke tentoonstellingen plaats. Je vindt er ook enkele winkels, de toiletten en een restaurant. 

Het Umbracle

De Umbracle werd ingehuldigd in 2001 en is een enorme, open toegangstuin van meer dan 17 000 m2. De tuin werd ontworpen als een ingang naar de Stad van Kunsten en Wetenschappen. De wintertuin is perfect om rond te wandelen tussen de typische mediterrane planten (palmbomen, sinaasappelbomen en andere lokale planten) terwijl je de moderne sculpturen bewondert.

De Oceanogràfic

De Oceanogràfic is Europa’s grootste aquarium. Het werd gebouwd in 2003 in de vorm van een waterlelie en is het werk van architect Félix Candela. In de zeven verschillende zeeruimtes kan je zo ongeveer 45 000 exemplaren zien van 500 verschillende soorten zoals dolfijnen, beluga walvissen, walrussen, zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en haaien.

Het Palau de les Arts Reina Sofía

Het Palau de les Arts Reina Sofia is de plek voor muziekliefhebbers in de Stad van Kunsten en Wetenschappen. Van oktober tot november biedt het programma opera’s, concerten, zarzuela en ballet. Je kan het gebouw (mits reservering) bezoeken als er geen spektakels zijn.

Puente de L’Assut d’Or

De witte tuibrug over de droge Turia-rivierbedding is ook het werk van Santiago Calatrava en werd geopend in 2008. Er zijn verschillende rijstroken voor verkeer in beide richtingen en er is een voetgangersbrug in het centrum die de twee oevers van de Turia-tuinen verbindt tussen het Wetenschapsmuseum en de Agora. De toren van de brug is 125 meter hoog en is daarmee het hoogste punt in de stad.

Het Ágora

Het meest recente gebouw in de Stad van Kunsten en Wetenschappen, het Ágora, voelt enigszins misplaatst vanwege de blauwe gevel. De veelzijdige locatie waar een breed scala aan evenementen wordt georganiseerd, is meestal niet toegankelijk voor het publiek en kan niet worden bezocht.

De Stad van de Kunsten en Wetenschappen in Valencia is vrij toegankelijk. Voor het Hemisfèric, het Wetenschapsmuseum en het Oceanogràfic heb je een toegangskaartje nodig. Deze kan je hier kopen.

Volg ons op sociale media of contacteer ons