Drive & Cruise: Ontdek de schoonheid en rust van de Noorse fjorden

Drive & Cruise: Ontdek de schoonheid en rust van de Noorse fjorden

11 januari 2022 9 Door Deugenieten

Kijk jij ook al uit naar heerlijke reisbestemmingen waarbij je weer ten volle kan genieten van het buitenleven? Noorwegen is één van die prachtige reisbestemmingen waar mooie natuur en schone lucht centraal staan. 

Voor wie er nog aan twijfelt: Het Hoge Noorden is een prachtige reisbestemming waar je keer op keer opnieuw heen wil. Tenminste dat is toch onze eigen ervaring. En de belangstelling voor Scandinavië als vakantiebestemming zal, mede dankzij de groeiende behoefte aan meer buitenactiviteiten in de natuur en schone lucht, alleen maar toenemen.

Voor wie een vakantie naar Noord-Europa op de bucketlist heeft staan, is een reis naar Noorwegen een absolute must. Het land zal je verwonderen met hippe steden, opmerkelijke kunst en cultuur, nieuwe culinaire ervaringen en uitgestrekte prachtige landschappen.

Een vakantie naar Noorwegen is natuurlijk niet compleet zonder een tocht door één van de ruim 1.000 fjorden die het land rijk is. De spectaculaire fjorden zijn stuk voor stuk lang en diep en hebben tal van vertakkingen. Sommige vertakkingen zijn bovendien veel bekender dan de oorspronkelijke fjorden zelf, denk maar aan de Aurlandsfjord, de Romsdalsfjord, de Nordfjord, de Sognefjord, de Hardangerfjord, de smalle Trollfjord en de Geirangerfjord. Van de vele fjorden zijn er tien die regelmatig door cruiseschepen bezocht worden.

De Geirangerfjord

Met zijn sprookjesachtige landschap omringd door majestueuze, met sneeuw bedekte bergtoppen, watervallen en groene vegetatie wordt de Geirangerfjord beschouwd als het juweel in de kroon van de Noorse fjorden. Geen wonder dat de Geirangerfjord is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

costa cruise norway fjord nature noorwegen natuur

De 20 kilometer lange fjord, die Hellesylt en Geiranger met elkaar verbindt, is bijna 260 meter diep. De bergen eromheen reiken tot wel 1700 meter boven het water.

De beste manier om ten volle van de pracht van de Geirangerfjord te genieten is natuurlijk vanop het water. Varend door de fjord kom je nogal wat watervallen tegen, maar geen enkele is zo beroemd als de Seven Sisters. Dei sju systre, zoals de watervallen in het Noors worden genoemd, zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde watervallen in de Geirangerfjord. Ze hebben een gemiddeld verval van zo’n 250 meter en zijn een indrukwekkend gezicht bij hoog water. De beste tijd om de zeven watervallen te zien is tijdens de grote smeltperiode van de sneeuw in mei-juli en na een periode van hevige regenval.

Aan de andere kant van de Seven Sisters ligt de Suitor, of Friaren. De watervallen zijn niet bijzonder hoog, maar zijn in het midden gespleten, waardoor een rotswand wordt onthuld in een vorm die op een fles lijkt. Volgens een legende deed de Suitor voortdurend een aanzoek aan de mooie Seven Sisters aan de overkant van de fjord. Helaas werd hij standvastig geweigerd en in zijn wanhoop wendde hij zich tot het drinken.

Aan het einde van de fjord ligt het charmante Geiranger. Je kan het stadje gemakkelijk te voet verkennen of je kan ter plekke een elektrische auto huren. Wil je het gebied onder professionele begeleiding ontdekken dan kan je deelnemen aan een van de vele georganiseerde boot-, bus-, auto-, fiets- en kajaktochten.

Hoewel er in de buurt van Geiranger tal van watervallen te ontdekken zijn, is de Storfossen-waterval in de stad zelf een absolute must-see. De waterval is gemakkelijk te verkennen. Van waar de waterval uitmondt in de fjord kun je de waterval helemaal volgen tot aan het Noorse Fjordcentrum. De wandeling naar boven (of naar beneden) van de 327 treden biedt een aantal fantastische uitzichtpunten en brengt je dichtbij en boven de waterval.

In het Noorse Fjordcentrum vind je achtergrondinformatie over dit Unesco-werelderfgoed en kan je zien hoe het landschap in de loop van de tijd is ontstaan ​​en hoe mensen hier leven. Vanuit het centrum kun je ofwel via de waterval teruglopen of weg 63 volgen die je langs de Geiranger-kerk leidt. Deze charmante achthoekige houten kerk werd gebouwd in 1842 en heeft een kerkklok uit 1899.

Een andere must-see in Geiranger is het uitkijkpunt Ørnesvingen. Gelegen op de hoogste van 11 haarspeldbochten op weg 63 tussen Geiranger en Eidsdal, of Eagle Road zoals het soms wordt genoemd, biedt het een geweldig panoramisch uitzicht op de Geirangerfjord, met Geiranger aan de linkerkant en de Seven Sisters-waterval aan de rechterkant. Onder het uitkijkpunt stroomt een beekje de fjord in waardoor een waterval van 600 meter hoog ontstaat.

Volg je weg 63 ongeveer 4 km in de richting van Grotli, dan kom je uit bij Flydalsjuvet, een ander spectaculair uitkijkpunt. De Fjordsetet (de fjordenzetel) op het lagere plateau is een van de meest populaire plekken om foto’s te maken met de fjord op de achtergrond.

Verderop langs weg 63 ligt Djupvasshytta en het Djupvatnet-meer. Vanaf hier brengt de Nibbevegen-tolweg je naar het uitzichtpunt bij Dalsnibba op 1500 meter boven zeeniveau. Vanop het uitkijkplatform, de Geiranger Skywalk, heb je een geweldig uitzicht op Geiranger en de afgrond 500 m onder het platform.

Cruise naar de Noorse fjorden

Heb je zin gekregen om de prachtige natuur en overweldigende fjorden in Noorwegen te ontdekken? Costa Cruises vaart deze zomer vanuit Amsterdam (IJmuiden) rechtstreeks naar deze bijzondere plekken. Aan boord van Costa Fortuna bezoek je onder meer Stavanger, Molde, Trondheim, Alesund van waaruit je de Geirangerfjord kan ontdekken en Haugesund, de thuisbasis van de Vikingen. Tenslotte brengt Costa Fortuna je helemaal naar het Noorden tot in Narvik.

Terwijl je aan land kennismaakt met de typisch Noorse cultuur en geschiedenis in de vele charmante dorpjes geniet je aan boord van alle mogelijke luxe en comfort. Costa Fortuna is een eerbetoon aan klassieke oceaanschepen en dat vertaalt zich in elegante decors, verfijnd meubilair en gastvrijheid die garant staan voor het ultieme vakantiegevoel. Zo vind je in de openbare ruimtes reproducties van reclamebeelden uit de roerige jaren 20 en 30, en afbeeldingen van Michelangelo en Raphael. In de lobby van het schip staan schaalmodellen van 26 oude schepen die ooit onderdeel uitmaakten van de vloot van Costa Cruises. Ontspanning vind je volop in de vier zwembaden – waarvan één met schuifdak – bubbelbaden, de waterglijbaan, de ruime open dekken, het casino, de disco, het theater en de uitgebreide wellness.

Naast de cruises naar Noorwegen vaart Costa Fortuna deze zomer ook naar IJsland en de Britse Eilanden. Je vertrekt steeds van de cruise terminal van Amsterdam (IJmuiden). Vanuit Brussel rijd je ongeveer 2,5 uur naar IJmuiden, vanuit Antwerpen duurt de autorit ongeveer twee uur. Meer informatie vind je op de website van Costa Cruises.

Benieuwd om nieuwe bestemmingen te ontdekken, te genieten van een onberispelijke service en culinaire ervaringen tijdens een luxueuze all-inclusive cruise? Op cruizy.eu vind je gegarandeerd een cruise die bij jou past.

Lees ook: De nieuwe cruiseschepen van 2022: van all inclusive boetiekschepen tot drijvende resorts

Volg ons op sociale media of contacteer ons