Nazomeren aan de Belgische kust

Nazomeren aan de Belgische kust

6 september 2020 0 Door Deugenieten

Hij is dan misschien wel weer voorbij die mooie zomer, maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen deugenieten van een heerlijke nazomer aan zee. En met de volgende tips kan je bovendien gratis gaan nazomeren aan de Belgische kust!

BEE XXL in Knokke-Heist

Op het strand van Knokke-Heist kan je zes reusachtige bloemen gaan bekijken. Het openlucht kunstproject is een initiatief van kunstenaar Wim Tellier. Met BEE XXL vraag hij aandacht voor bijen als levensnoodzakelijke dieren voor het behoud van onze biodiversiteit.

Tellier had meteen een match met Knokke-Heist. Als bijengemeente schenkt de kustgemeente namelijk bijzondere aandacht aan specifieke bloemenweides en zetten ze in op natuurbeleving en gezonde lucht.

De wereldberoemde landschapsartiest fotografeerde de voorbije maanden zes inheemse bloemen in Knokke-Heist en vergrootte ze vijfhonderd keer. De beelden zijn volledig uitgeknipt waardoor je een bangelijk, haast surrealistisch, effect krijgt.

Aan de ingang van het kunstproject dien je je te registeren via een QR-code. Zo krijg je meteen ook exclusieve artistieke videobeelden van BEE XXL op je smartphone en beleef je de ultieme BEE XXL ervaring. 

BEE XXL tot 20 september op het strand van Knokke-Heist t.h.v. de Meerlaan. Meer info vind je hier.

The Crystal Ship in Oostende

The Crystal Ship meert voor de vijfde keer aan in Oostende. Tijdens het jaarlijks kunstenfestival creëren (inter)nationale artiesten kunstinstallaties en muurschilderingen met de stad als canvas. Die nieuwe creaties vervoegen telkens de kunstwerken van eerdere edities en vormen zo een gratis kunstenparcours doorheen de stad.

Dit jaar worden er vier nieuwe werken toegevoegd aan het street art parcours in Oostende. Zo kan je een nieuw werk van DFace, een levende legende in de street art-scene, gaan bewonderen. Het werk van DFace wordt beinvloedt door Punk, skate en Roy Lichtenstein. Voor Oostende schilderde hij in de Zelliklaan een prachtige gigantische kussende zeemeermin.

De Brusselse artiest Eres schilderde dan weer een gigantisch eerbetoon aan de zorgsector, zes meter hoog en veertien meter lang. Hij koos bewust om de verplegers en artsen zonder hoofd af te beelden, zodat iedereen er zich door aangesproken kon voelen. Het werk is te zien op een muur aan de Konterdamkaai, recht tegenover het ziekenhuis AZ Damiaan.

Het uitgestippelde parcours met 62 grote muurschilderingen en een honderdtal kleine interventies kun je uiteraard gratis bezoeken, te voet of met de fiets. Een plannetje met alle nieuwe werken vind je aan de balie van Toerisme Oostende, en kun je ook downloaden op visitoostende.be.

Beeldenpark Beaufort

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de hele Belgische kustlijn. Het project waarin de zee vaak de hoofdrol speelt startte in 2003 en krijgt volgend jaar een nieuwe editie. Verschillende kunstwerken uit de voorbije edities van Beaufort bleven staan op hun oorspronkelijke locatie of kregen een nieuwe plek. Je kan deze werken nog steeds per fiets, te voet of met de tram ontdekken.

Zo kan je op de gevel van het casino van Blankenberge een werk zien van David Cerny. Hij maakte een groep sculpturen met de naam Baby’s naar aanleiding van de aanstelling van Praag tot culturele hoofdstad in 2000. Drie ‘Baby’s’ uit deze groep maakten in 2006 deel uit van Beaufort02. De poppen, twee kruipend op de gevel, terwijl een derde uitkijkt over de zee van op het dak, vallen op door hun grote waterhoofden en zwarte lijven. Ze fungeren als prettige stoorzenders van de openbare rust en orde.

Een ander opmerkelijk kunstwerk is Rock Strangers. Arne Quinze ontwikkelde voor Oostende een sculpturencluster met vreemde objecten die opduiken op locaties waar je ze het minste zou verwachten. Door hun feloranje kleur staan ze in scherp contrast met hun natuurlijke omgeving en hebben ze een bevreemdend effect.

Op het Maurice Lippensplein in Knokke-Heist realiseerde Kunstenaar Jean-François Fourtou Beach Castle, een toren met strandcabines, de meest typische architecturale elementen aan de Belgische kust. De opmerkelijke toren ziet eruit alsof een aantal cabines door een stormvlaag de lucht in werden gezogen en in het rond werden gestrooid, waarna ze toevallig aan elkaar vast kwamen te zitten.

Een volledig overzicht van de werken van Beeldenpark Beaufort vind je hier.

Volg ons op sociale media of contacteer ons