Natte zomer doet Belgen massaal naar de Griekse zon trekken

Natte zomer doet Belgen massaal naar de Griekse zon trekken

30 augustus 2021 0 Door Deugenieten

In vergelijking met de zomer van 2020 stapten de voorbije maanden bijna drie keer zoveel Belgen op een vliegtuig richting zon. De omstandigheden waren dit jaar immers gunstiger dan vorige zomer, toen van vaccins nog geen sprake was.

’t Is weer voorbij die mooie zomer, tenminste zo klonk het in het liedje van Gerard Cox. Maar zoals we ondertussen allemaal weten was het een zomer met vooral veel regen en af en toe een straaltje zonneschijn. Het kwakkelweer van afgelopen zomer was voor veel landgenoten dan ook meer dan genoeg reden om zonniger oorden op te zoeken.

Uit gegevens van TUI blijkt dat maar liefst drie keer zoveel landgenoten als in zomer 2020 een vliegvakantie boekten. Ondanks deze positieve cijfers is dit toch nog maar de helft van het aantal reizigers in 2019, de laatste ‘normale’ zomervakantie. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor waren de steeds wisselende kleurcodes en de daaraan verbonden onzekerheid, evenals het negatieve reisadvies voor de niet-Europese bestemmingen. Hierdoor moesten boekingen voor populaire vakantielanden als Turkije, Tunesië, Egypte of de Dominicaanse Republiek systematisch enkele weken voor afreis geannuleerd worden.

Als gevolg hiervan kregen een aantal Europese bestemmingen dan weer extra interesse en overtroffen ze zelfs het aantal reizigers van 2019. Wie richting Griekenland of Spaanse eilanden trok kon dan ook zelf vaststellen dat er beduidend meer vakantiegangers waren. De absolute topper was Santorini. Het Griekse eiland noteerde 50% meer boekingen dan in 2019. Rhodos was de populairste bestemming, gevolgd door Mallorca, Kreta, Kos en Tenerife. Dat de Griekse eilanden qua besmettingscijfers het langst code groen of oranje konden aanhouden, speelt zeker een belangrijke rol in dit succes. Met 46% van het totale aantal reizigers, versus 39% voor Spanje, was Griekenland deze zomervakantie overigens voor de eerste keer het belangrijkste vakantieland. Bulgarije (5%), Italië (4%) en Portugal (3%) vervolledigen de top 5 van populairste vliegvakantiebestemmingen met veel meer bescheiden percentages.

Big spenders

Opvallend is dat de Belgen voor de derde zomer op rij meer spendeerden aan hun vakantie (gemiddeld € 1239/persoon vs. € 1165 in 2019). Tegelijk werden er iets kortere vakanties geboekt (gemiddeld 8 nachten vs. 9 nachten in 2019). En terwijl juli doorgaans de belangrijkste vakantiemaand is vertrokken er deze zomer evenveel reizigers in juli als augustus. Hierbij speelde het moeten wachten op volledige vaccinatie wellicht een grote rol.

Autovakanties waren in 2020 al relatief populair en die trend werd deze zomer doorgezet. Toch noteerde TUI in dit segment nog steeds 30% minder boekingen dan in de topzomer van 2019. Bij autovakanties bleef juli met 60% van de boekingen veruit de populairste periode. Eén op drie autovakanties vertrok richting Frankrijk, topland sinds jaar en dag. 19% van de TUI-reizigers verkoos België en boekte een vakantie aan de kust of in de Ardennen. Oostenrijk kon 15%, Duitsland 12% en Italië 8% van de vakantiegangers overtuigen. Het gemiddelde budget per persoon bedroeg € 439, een stijging van 15% t.o.v. 2019.

Ben jij deze zomer op vliegvakantie geweest of met de auto richting zon getrokken? Of koos je er toch voor om lekker in eigen land te genieten? Laat het ons gerust weten.

Lees ook: Gluren bij de buren: Op bezoek in Madurodam, de kleinste stad van Nederland

Volg ons op sociale media of contacteer ons