Matteo Simoni kruipt in de huid van een stoere snelheidsduivel in ‘Rookie’

Matteo Simoni kruipt in de huid van een stoere snelheidsduivel in ‘Rookie’

8 september 2021 0 Door Deugenieten

Wanneer beloftevol motorracepiloot Nicky door een noodlottig ongeluk zijn droom moet opgeven, probeert hij die te herbeleven door zijn neefje Charlie te coachen. Maar al snel botst hij hiermee op zijn limieten.

Nicky (Matteo Simoni), is een 28-jarige mecanicien en amateur straatmotorracer. Hij leeft in zijn bestelwagen en spaart elke cent om aan zijn motor te spenderen. Racen is zijn leven en zijn grootste droom is om door te breken. Hoewel hij beseft dat één kleine fout het einde kan betekenen, zet hij bij elke race zijn leven op het spel.

Nicky heeft weinig familie: zijn vijftienjarige neef Charlie (Valentijn Braeckman) en diens 34-jarige moeder Vero (Veerle Baetens). Vero was getrouwd met Nicky’s oudere broer Andy, die 10 jaar geleden stierf bij een race-ongeval. Maar omdat Nicky van race tot race leeft is hij van zijn familie vervreemd. De racecommunity, dat is zijn echte familie.

Wanneer Nicky een fantastische prestatie levert tijdens de halve finale van een straatrace, wordt hij opgemerkt door een professioneel team. Als hij opnieuw indruk kan maken tijdens de finale zullen ze hem een contract aanbieden. Het klinkt als muziek in de oren van Nicky. Tijdens de finale zet hij dan ook alles op alles maar hij raakt betrokken bij een vreselijk ongeval.

In het ziekenhuis krijgt Nicky regelmatig bezoek van Vero en Charlie. Wanneer Nicky uiteindelijk het hospitaal mag verlaten brengt Vero hem naar huis. Maar als ze hem in zijn rolstoel thuis wil afzetten merkt ze dat hij geen huis heeft. Nicky leeft in zijn bestelwagen en een caravan op een braakliggend terrein. Deels uit medelijden en deels omwille van Charlie, stelt Vero voor om Nicky tijdelijk in huis te nemen.

Hoewel Nicky langzaam herstelt, houdt hij een evenwichtsstoornis over aan de crash. Toch blijft hij tegen alle adviezen in geloven in zijn comeback. Helaas blijkt dit snel wishful thinking. Omdat zijn oude teamgenoten hem
proberen tegen te houden wanneer hij opnieuw wil gaan racen verbreekt hij alle contact met hen. Hij dringt het circuit binnen en tracht te bewijzen dat hij nog altijd kan racen. Maar dat is niet zo. Ontredderd vertelt Nicky aan Vero dat hij wilde dat hij was gestorven tijdens zijn laatste race. Hij was liever in één klap verdwenen, zoals Andy, in plaats van te moeten verder leven als een ‘kreupele’.

Nicky tracht uiteindelijk een nieuw leven op te bouwen. Hij vindt een job en lijkt de wereld van het racen achter zich te laten. Maar zijn oude motor verkopen, blijkt een stap te ver. Hij geeft de motor aan Charlie en moedigt hem aan te beginnen racen in zijn plaats. Charlie ziet in Nicky een vaderfiguur, iemand om naar op te kijken, en wil hem niet teleurstellen. Maar al snel wordt duidelijk dat Charlie niet uit hetzelfde hout gesneden is als zijn oom. Nicky is een durfal, roekeloos en heel extrovert. Charlie daarentegen is eerder introvert en voorzichtig. Charlie kan de druk van het competitief racen niet aan en vraagt zich dan ook af of racen wel iets is wat hij wil doen. Maar hij wil zijn held niet teleurstellen.

Volle gas vooruit

Nadat Matteo Simoni vorig jaar in ‘The Racer‘ nog moest trappen op een racefiets scheurt hij in ‘Rookie‘ met iets hogere snelheid over het witte doek. ‘Rookie’ is een verhaal over gebroken dromen en tweede kansen. Het is het verhaal van iemand die van het ene op het andere moment zijn doel in het leven verliest. Hij probeert zijn droom alsnog te verwezenlijken door deze door te geven aan iemand anders om zo zelf weer in de belangstelling te staan. Hoewel Nicky een aimabel personage is waarmee je door zijn grote tegenslag echt meeleeft, heeft hij toch een flinke egoïstische kant in zich. In die mate dat hij het leven van een ander op het spel wil zetten om zijn eigen doel te realiseren.

Van bij de eerste scène word je zodanig meegesleurd in de spannende en levensgevaarlijke wereld van de straatraces dat je de gierende rubberbanden op het wegdek bijna kan ruiken. En terwijl die wereld vol testosteron spannend en sexy is, hangt er toch een flinke schaduwzijde aan. Bij elke wedstrijd komen de racers tot leven terwijl hun entourage het hart vasthoudt en hoopt dat ze levend over de finish geraken. Matteo Simoni en Veerle Baetens (‘The Broken Circle Breakdown‘) slagen er als geen ander in om die dualiteit en constante spanning van het scherm te laten spatten. Hun geweldige acteerprestaties en de spectaculaire beelden zorgen ervoor dat je je geen seconde verveelt en 100 minuten lang de adrenaline door je lijf voelt stromen. De eerste langspeelfilm van Lieven van Baelen is dan ook een superstoere film met de nodige spanning en emotie die tegen 200 per uur over het scherm raast. Eentje zoals ze niet elk jaar gemaakt worden in België.

‘Rookie’ met in de hoofdrollen Veerle Baetens, Matteo Simoni en Valentijn Braeckman speelt nu in de bioscoop.

Lees ookReminiscence: Hoe ver ga je voor de herinnering aan een geliefde?

Volg ons op sociale media of contacteer ons