Lovecraft Country: televisieserie vol monsters en sciencefiction in absurdistische sfeer

Lovecraft Country: televisieserie vol monsters en sciencefiction in absurdistische sfeer

18 februari 2021 0 Door Deugenieten

‘Lovecraft Country’ is een baanbrekende HBO-reeks die horror en brandend actuele thema’s door elkaar gooit en overgiet met een surreëel en absurdistisch sausje.

Lovecraft Country opent met een verbluffende scène op een oorlogsveld in een wereld met vliegende monsters, driepotige gevechtsmachines en ufo’s waaruit een roodharige beschermengel neerdaalt. Deze rode engel maakt geruisloos de overgang naar de volgende scène en verwijst naar ‘Princess of Mars’, het boek dat Atticus ‘Tic’ Freeman (Jonathan Majors) zit te lezen tijdens zijn busreis naar huis, terugkerend van het oorlogsfront. Wanneer de bus met pech af te rekenen krijgt, wordt er voor de passagiers alternatief vervoer geregeld. Behalve voor de zwarte reizigers, die worden aan hun lot overgelaten. De heersende rassendiscriminatie staat meteen centraal.

Eenmaal thuisgekomen blijkt de vader van Atticus spoorloos verdwenen. Samen met zijn jeugdvriendin Letitia (Jurnee Smollett) en zijn oom George (Courtney B. Vance) gaat Tic op zoek naar zijn verdwenen vader Montrose (Michael Kenneth Williams). Het wordt de start van een fabelachtige roadtrip door het Amerika van de jaren vijftig waarin de rassenscheiding stevig verankerd is in de segregatiewetten. Hun reis wordt dan ook een overlevingsstrijd waarin ze te maken krijgen met racistisch geweld. Zo wordt het trio al snel geconfronteerd met een lokale sheriff die hen maar al te graag een lesje wil leren. Het is tijdens dit bloedstollende kat-en-muisspel dat de eerste bloeddorstige monsters opduiken.

Blanke tovenaars en zwarte magie

Wanneer het trio en vader Montrose in het geheimzinnige plaatsje Ardham herenigd worden, hebben ze ondertussen ook kennisgemaakt met de duistere ‘Zonen van Adam’. Dat geheime genootschap van blanke tovenaars is nog het best te vergelijken met de leden van de Ku-Klux-Klan die zwarte magie bedrijven.

Het landhuis van de ‘Zonen van Adam’ werd opgericht door Titus Braithwhite nadat hij het ‘Book of Names’, een boek vol magische spreuken had bemachtigd. Nadat het landhuis in 1833 afbrandde was er slechts één overlevende: een slavin genaamd Hanna. De slavin was op dat moment zwanger van Titus. Als duidelijk wordt dat Atticus een verre afstammeling is van Hanna, en zo ook van Titus, wordt meteen duidelijk waarom hij naar Ardham gelokt werd: Hij is de ontbrekende sleutel die toegang geeft tot een wereld vol magie en het eeuwig leven.

Een mengeling van genres

Deze HBO-serie van Misha Green, Jordan Peele en J.J. Abrams is een bizarre mengeling van sciencefiction en horror die zich afspeelt in het racistische Amerika van de jaren 50. Ze baseerden zich hiervoor op het gelijknamige boek uit 2016 van Matt Ruff dat dan weer gebaseerd is op het werk van horrorschrijver H.P. Lovecraft. Lovecraft was een Amerikaans auteur die zijn horrorverhalen in een sciencefictionachtige omgeving plaatste.

Gedurende tien (wan)smakelijke afleveringen krijgen we meerdere filmgenres voorgeschoteld. Zo speelt er zich heel wat horror af in het spookhuis dat Letitia op de kop wist te tikken. Maar ook body horror komt ruimschoots aan bod met allerlei mutaties, uitzinnige zombies en het bijhorende gratuite geweld. Ook tijdreizen kon niet ontbreken, evenmin als de talrijke sciencefictionscènes.

Hierdoor is elke aflevering anders en zit de serie vol verrassende plots en onverwachte wendingen. Dat het hierbij vaak balanceren is op het randje van het gruwelijke – bewijs daarvan zijn de talrijke afgehakte ledematen die massaal in het rond vliegen – houdt het verrassingseffect levendig.

‘Lovecraft Country’ is dan ook een baanbrekende reeks die sciencefiction horror en brandend actuele thema’s als racisme en emancipatie door elkaar gooit en overgiet met een surreëel en absurdistisch sausje.

Hoewel de hoofd- en nevenverhalen van ‘Lovecraft Country’ je volledige aandacht opeisen, word je visueel verwend door de prachtige decors en special effects. Voeg daarbij nog de soundtrack die de hits uit de jaren vijftig perfect weet te blenden met de hedendaagse klanken van Cardi B en Frank Ocean, en je weet dat de serie uitzonderlijk mag genoemd worden.

We mogen dan ook terecht stellen dat ‘Lovecraft Country’ verdient genomineerd is voor een ‘Golden Globe Award’. Daarnaast sleepte de reeks twee nominaties in de wacht voor de ‘Screen Actors Guild Award’.

Je kan het eerste seizoen van ‘Lovecraft Country’ nu online bestellen bij bol.com.

Lees ook: Perry Mason en de misdaad van het decennium

 

Films en seriesFilms en series
Volg ons op sociale media of contacteer ons