Kust van Tenerife benoemd tot eerste Europese ‘Whale Heritage Site’

Kust van Tenerife benoemd tot eerste Europese ‘Whale Heritage Site’

13 februari 2021 0 Door Deugenieten

Een groot deel van de zee aan de westkust van Tenerife is benoemd tot de eerste Whale Heritage Site van Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen waar je op duurzame en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in het wild kunt spotten.

Verantwoord spotten in de natuurlijke leefomgeving

Tenerife is het grootste van de Canarische eilanden. Dankzij het fijne klimaat met warme winters en zachte zomers kan je er hele jaar door genieten van adembenemend natuurschoon, heerlijke stranden, gevarieerde gastronomie, avontuur, sport en wellness. Een van de hoogtepunten is het door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen Nationaal Park El Teide. Daarnaast is het eiland ook een trekpleister voor reizigers die graag walvissen en dolfijnen in het wild willen spotten.

Het “Teno-Rasca” zeegebied tussen Tenerife en La Gomera is een populaire plek om een blik te werpen op wilde walvissen en dolfijnen. De 22 kilometer lange strip tussen Punta del Fraile (Teno) en Punta Salema (Rasca, Las Galletas) is het derde walvissenerfgoed in de wereld, na Hervey Bay in Australië en The Bluff in Zuid-Afrika. Dankzij deze erkenning kunnen toeristen op Tenerife op een verantwoorde en respectvolle manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat spotten. Veel aanbieders van deze activiteit op Tenerife zijn aangesloten bij het ‘Quality Charter’. Dat betekent dat zij zich er vrijwillig toe verbinden een eersteklas toeristische dienstverlening te bieden die diervriendelijk is. De effecten van hun toeristische activiteiten op het mariene milieu worden zo tot een minimum beperkt.

Belangrijke elementen van de onderscheiding

Het gebied heeft deze onderscheiding onder andere gekregen omdat het de thuishaven is van een in de wereld unieke populatie van ongeveer 200 grienden. Daarnaast leven er veel soorten walvisachtigen – waaronder verschillende dolfijnen – het hele jaar door en is het een belangrijke trekroute voor andere soorten. Ook van belang voor de erkenning was de bescherming van de mariene ecosystemen in het gebied, de inzet van de plaatselijke gemeenschap – bewoners, bedrijven, academici en NGO’s – en het bestaan van sterke wetgeving die walvisachtigen op Tenerife beschermt. Net zoals het ‘erfgoed’ waarvoor Tenerife al meer dan drie decennia lang wereldwijd wordt gewaardeerd is het eiland nu ook officieel erkend als een belangrijke bestemming voor het bekijken van walvissen in hun natuurlijke habitat.

Benieuwd naar wat je allemaal kan ontdekken op Tenerife? Deze reisgidsen helpen je op weg naar de perfecte vakantie.

Lees ookDe 5 mooiste stranden van het Koninkrijk der Nederlanden

Volg ons op sociale media of contacteer ons