Kunstenfestival Beaufort palmt Vlaamse Kust in

Kunstenfestival Beaufort palmt Vlaamse Kust in

3 februari 2021 0 Door Deugenieten

Voor de nieuwe editie van Beaufort is gekozen om de bijzondere kwaliteiten van het kunstenfestival te benadrukken: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn.

Het thema van de zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee ligt in het verlengde van haar voorganger in 2018. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie van Beaufort is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de Kust af en toe de vraag oproept ‘hoe heeft de mens de Kust veranderd’, dan wordt de vraag nu omgedraaid: ‘hoe heeft deze Kust de mens veranderd’.

Voor deze editie selecteerde curator Heidi Ballet 21 kunstenaars die 21 kunstwerken realiseren, waaronder één project voor de hele Kust. De werken zijn geïnspireerd door lokale verhalen, zowel uit de natuurlijke als de menselijke geschiedenis. Daarnaast benadrukken ze vergankelijkheid: in de eerste plaats vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis. Steeds meer stemmen worden toegevoegd aan een gekend verhaal. De kunstwerken doen iets gelijkaardigs. Ze activeren een collectief geweten en bieden nieuwe perspectieven op een bekende lokale context, zodat we met andere ogen naar een gekende plek kijken.

De artistieke selectie voor Beaufort 21 bestaat uit een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Nieuw is het project voor de volledige Kust. Tijdens de zomer wordt een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers (US) uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren in samenwerking met ‘Die Verdammte Spielerei’. Westtoer doet een warme oproep aan alle amateurensembles aan de Kust en in het hinterland om deel te nemen aan deze muzikale performance.

Grootste openluchttentoonstelling van het land

Voor het eerst nemen dit jaar alle kustgemeenten deel aan het project. Beaufort is dan ook een belangrijk initiatief om het toeristisch imago van de hele Kust te ondersteunen en te stimuleren. De Triënnale aan zee onderscheidt zich namelijk door de unieke beleving: kunst in het decor van de Kust en de zee

Spreiding in tijd en ruimte is perfect toepasbaar voor de Triënnale aan zee. Bezoekers kunnen gedurende een langere periode in de eigen bubbel de vele kunstwerken langs de Kust bezoeken. Het brede publiek kan Beaufort 21 dan ook volledig coronaproof ontdekken.

West-Vlaanderen op de internationale kaart

De Provincie West-Vlaanderen zet opnieuw de schouders onder dit uniek kunstproject. Met de Triënnale Beaufort, de Triënnale Brugge, de Triënnale Kortrijk en het Kunstenfestival Watou zal de provincie zich in 2021 alvast stevig op de internationale kaart van de hedendaagse kunst zetten en bijdragen tot het positief imago van Vlaanderen over de hele wereld.

De zevende editie van de Triënnale voor hedendaagse kunst aan zee loopt van 27 mei tot 7 november 2021. Ongeduldige ku(n)stliefhebbers kunnen in tussentijd hun hart ophalen tijdens een bezoek aan het Beaufort Beeldenpark dat ondertussen al 30 kunstwerken uit de vorige edities telt. Meer informatie op beaufort21.be.

Lees ook: ‘Zeezucht’ nodigt uit voor een poëtische wandeling langs unieke kunstwerken, op een zucht van de zee

Volg ons op sociale media of contacteer ons