‘Hoe het licht uitging’: over burn-out en hoe ermee om te gaan

‘Hoe het licht uitging’: over burn-out en hoe ermee om te gaan

7 april 2021 4 Door Deugenieten

‘Hoe het licht uitging’ vertelt het intense verhaal van Ilse Hellinckx. Ze vertelt over het gevecht dat ze voerde met haar burn-out, zichzelf en de rest van de wereld.

De maatschappij waarin we leven is hard en heeft torenhoge verwachtingen van ieder van ons. Op onze eigen manier proberen we allemaal te voldoen aan die eisen. De druk om ‘beter dan best’ te presteren weegt dan ook vaak als een denkbeeldig betonblok op onze schouders. Het maakt dat we te loyaal zijn en onszelf al te vaak wegcijferen ten voordele van onze omgeving. Maar doordat we niet lief genoeg zijn voor onszelf en anderen op de eerste plaats zetten, luisteren we soms ook niet naar ons lichaam wanneer het kreunt onder al die druk. Geen grenzen kunnen aangeven, alles te perfect willen, alle balletjes in de lucht willen houden, te veel en te hard willen werken,… het zijn maar een paar van de mogelijke signalen die aangeven dat we afstevenen op een burn-out.

Als gevolg van deze stresscultuur en de verhoogde prestatiedruk op het werk krijgen jaarlijks enkele tienduizenden mensen te maken met een burn-out. Ilse Hellinckx (46) is een van hen. Ilse werkte meer dan 20 jaar in verschillende managementfuncties binnen hetzelfde bedrijf. Haar leven was als een hogesnelheidstrein waarin ze haar gezin, een studie, een druk sociaal leven en vrijwilligerswerk combineerde. Ze weigerde echter te luisteren naar haar lichaam en hechtte geen belang aan de tekenen die duidelijk maakten dat er iets aan de hand was. Tot haar lichaam besloot dat het genoeg was: Het licht ging helemaal uit.

Persoonlijk verhaal met de nodige handvaten

In ‘Hoe het licht uitging‘ neemt Ilse ons mee doorheen haar ervaring en beschrijft ze hoe ze een heus gevecht voerde tegen zichzelf en de rest van de wereld. In een eerste deel laat ze zien hoe het voelt om een burn-out te hebben en wat er allemaal bij komt kijken. Ze heeft het onder meer over de schaamte die ze had om haar omgeving te vertellen over haar burn-out. Ilse beschrijft ook de chaos in haar hoofd en de machteloosheid die haar overmande tijdens deze moeilijke periode. Ze vertelt hoe erg het gevoel was bijna niets meer aan te kunnen maar ook hoe mensen haar veroordeelden.

In een tweede deel leert Ilse ons aan de hand van een aantal concrete ondersteunende oefeningen hoe we burn-outklachten kunnen herkennen en aanpakken. Maar nog belangrijker: hoe we ze kunnen voorkomen. Diezelfde oefeningen maakten voor Ilse een groot verschil en hielpen haar tijdens haar herstel. Zo kan je met de oefeningen concreet aan de slag door duidelijk en op tijd je grenzen aan te geven, na te denken over je energiepeil en je tijdsindeling. Deze inzichten op mentaal vlak hebben een directe invloed op het emotionele en lichamelijke welzijn en herstel.

Taboesfeer rond burn-out

‘Hoe het licht uitging’ is een aangrijpend, openhartig en heftig verhaal waarin Ilse geen doekjes wind rond de werkelijkheid en de taboes rondom burn-out. Als ervaringsdeskundige overstijgt haar verhaal de theorieën die al vaker zijn geschreven omtrent burn-out. Het boek biedt dan ook een persoonlijke ondersteuning voor lotgenoten en geeft een dieper inzicht hoe het voelt om met een burn-out te leven en hoe eruit te geraken. Dankzij het uitgebreide hoofdstuk met concrete oefeningen en hulpmiddelen, krijg je de nodige tools en handvaten aangereikt om te herstellen van een burn-out of een burn-out te voorkomen.

Het neerschrijven en met de wereld delen van haar verhaal werkte voor Ilse een stuk therapeutisch en ze beschouwt het als haar missie om het maatschappelijk onbegrip en taboe de wereld uit te helpen. Want burn-out is allesbehalve een verzinsel in het hoofd van de betrokkene.

Wil je zelf lezen hoe Ilse haat burn-out ervoer en met welke struikelblokken ze te maken kreeg? Of herken je jezelf in het verhaal en zoek je naar handvaten om te leren omgaan met je burn-out? Dan zijn het persoonlijke verhaal en de ondersteunende oefeningen in ‘Hoe het licht uitging’ zeker een aanrader om mee aan de slag te gaan.

Je vindt ‘Hoe het licht uitging’ in de betere boekhandel of kan het hier online bestellen.

GIVEAWAY – Win een gesigneerd exemplaar van ‘Hoe het licht uitging’!

Deze giveaway is helaas afgelopen. Volg Deugenieten op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van nieuwe acties.

Lees ook: Een goede mentale gezondheid gewenst in 2021!

Volg ons op sociale media of contacteer ons