His Dark Materials: fascinerende fantasy in een wereld vol daemons

His Dark Materials: fascinerende fantasy in een wereld vol daemons

28 september 2020 0 Door Deugenieten

‘His Dark Materials’ dompelt je onder in een fantasy-wereld waar een zoektocht naar een mysterieuze substantie leidt tot heel wat avonturen. De spectaculaire televisieserie heeft alles in huis om een vaste waarde te worden in elke huiskamer.

His Dark Materials‘ is een HBO-serie die gebaseerd is op een boekentrilogie van auteur Philip Pullman. De boeken, die meer dan 20 jaar geleden werden gepubliceerd, zijn ook nu nog steeds erg geliefd bij menig fantasy-liefhebber. Er werd door de vele fans dan ook reikhalzend uitgekeken naar de televisieserie.

Het verhaal

‘His Dark Materials’ speelt zich af in een alternatieve werkelijkheid waar elk mens een daemon, een dierlijke metgezel heeft. De dieren zijn als de ziel van de mens, en beiden zijn bijgevolg onafscheidelijk. De mens en zijn daemon hebben bovendien dezelfde karaktereigenschappen en kunnen onderling gesprekken voeren.

In het magische ‘His Dark Materials’ volgen we Lyra Belacqua, een weeskind dat opgroeit in Jordan College in Oxford. Lyra is er getuige van een complot over een substantie genaamd ‘Stof‘ waar onder meer haar oom Lord Asriel onderzoek naar uitvoert. Wanneer Lyra’s vriend Roger plots uit het college verdwijnt en Lyra bovendien gedwongen wordt haar intrek te nemen bij de geheimzinnige Mrs Coulter, raakt ze zelf in de ban van het mysterie. Ze wil helpen om Roger en de andere vermiste kinderen terug te vinden en uitzoeken waarom er zoveel geheimzinnigheid hangt rond ‘Stof’. Samen met haar daemon Pantalaimon – kortweg Pan – onderneemt Lyra een gevaarlijke reis waardoor haar leven grondig zal veranderen.

Cast

De acteurs in de serie zijn niet de minste. James McAvoy die we kennen uit onder meer de ‘X-Men’-films, vertolkt vol overgave de rol van onderzoeker Lord Asriel. Mrs Coulter, gespeeld door Ruth Wilson, kan je kennen uit de televisieseries ‘Luther’ en ‘The Affair’. In ‘His Dark Materials’ kan Wilson het slechtste in zichzelf naar boven halen want haar personage is niet het meest aardige. Wanneer ze haar moederhart laat spreken blijkt dat ze hier en daar toch een soft spot heeft. Voortreffelijk pingpongt ze tussen beide karakteruitersten. Ongetwijfeld een fijne rol om te spelen.

James Cosmo neemt de rol van Farder Coram voor zich. Hij is de leider van een nomadengroep die Lyra onder haar hoede neemt tijdens hun zoektocht naar de vermiste kinderen. De Schotse acteur speelde Lord Commander Jeor Mormont in ‘Game of Thrones’. In ‘Chernobyl’, die andere erg gesmaakte HBO-serie, was hij te zien als mijnwerker.

De rol van Lee Scoreby, de avontuurlijke luchtschippiloot, wordt vertolkt door de all round artiest Lin-Manuel Miranda. Naast toneelschrijver, componist en rapper is hij bovenal een succesvol acteur. Hij schitterde onder meer in ‘Mary Poppins Returns’, meerdere ‘Star Wars’-films maar ook in de Broadwaymusical ‘Hamilton’. Voor deze laatste was hij naast acteur ook schrijver, componist en producer. In ‘His Dark Materials’ weet Miranda de gepaste inhoud aan zijn frivole personage te geven. Zijn schitterende vertolking is Deugenieten niet onopgemerkt gebleven. Hij mag dan voorlopig maar vier afleveringen hebben meegespeeld, toch zijn we haast zeker dat hij ook in het vervolgseizoen zal opduiken.

Wie we vooral niet mogen en kunnen vergeten, is protagonist Lyra, gespeeld door de ondertussen 15-jarige Dafne Keen. Haar kan je kennen uit de superheldenfilm ‘Logan’. In ‘His Dark Materials’ neemt ze de hoofdrol voor zich, en ze doet dat met verve. Keen speelt erg naturel. Haar emoties zijn mooi gecontroleerd waardoor je al snel een band gaat voelen met haar personage. Haar uitstekende acteerprestaties heeft ze natuurlijk van geen vreemde. Haar vader Will Keen is een gevierd acteur die in heel wat Britse televisieseries meespeelde. En ook in ‘His Dark Materials’. Hierin vertolkt hij de kwaadaardige Father MacPhail die het gemunt heeft op Lyra Belacqua.

Het televisieverhaal is vrij trouw aan de verhaallijn van de boeken. Hierdoor is de serie erg leuk voor de fans van de boekentrilogie. Maar ook kijkers die voor het eerst met de reeks kennismaken, kunnen zich al snel vinden in de prachtig uitgewerkte fantasy-wereld waarin de serie zich afspeelt. Het verhaal blijft elke aflevering boeiend en is erg sterk in beeld gebracht. De computergeanimeerde beelden van pratende daemons zijn een sterk staaltje moderne technologie. Het eerste seizoen van ‘His Dark Materials’ zorgt alvast voor de nodige nieuwsgierigheid naar wat er zich in seizoen twee zal afspelen.

Wie ondertussen maar niet genoeg krijgt van de serie kan hier zelf op zoek naar zijn bijpassende daemon. Deugenieten deed alvast de test en kreeg een klein en lief dwergmuisje toegewezen als daemon. Hoe schattig!

Het eerste seizoen van ‘His Dark Materials’ kan je nu bestellen bij bol.com en bookSpot.be.

BookSpot de winkel voor films en series
Films en seriesFilms en series
Volg ons op sociale media of contacteer ons