Het nieuwe oesterseizoen is smakelijk geopend!

Het nieuwe oesterseizoen is smakelijk geopend!

17 september 2020 0 Door Deugenieten

Op 17 september opende het nieuwe oesterseizoen en dat werd op gepaste wijze gevierd in het Zeeuwse Yerseke. Aangezien Belgen de grootste afnemers zijn van deze delicatesse, kon Deugenieten niet ontbreken op deze culinaire gebeurtenis.

Het oesterseizoen is goed gestart met een mooie kwaliteit en een vlotte afzet. Dat mocht ook Vlaams minister voor Landbouw en Zeevisserij Hilde Crevits zelf ervaren tijdens de oogst van de allereerste Zeeuwse oesters. In Yerseke, het mekka van de Zeeuwse oester, werden de eerste oesters geoogst… om daarna naar België te vertrekken. Met een geschatte afzet van ruim 60% blijken Belgen de grootste fans van deze Zeeuwse delicatesse.

Wat smaakvolle oesters betreft, heeft Zeeland een reputatie hoog te houden. Zeeland is de enige provincie in Nederland waar oesters worden gekweekt, jaarlijks goed voor een productie van 20 tot 25 miljoen stuks. Daarmee neemt de oester maar een bescheiden plaats in binnen het gamma van visserijproducten in Zeeland. Zeker als je weet dat de productie van de Zeeuwse mosselen al snel 50 miljoen kilo per jaar bedraagt.

Goed gevuld en heerlijk van smaak

Belgen zijn helemaal weg zijn van de typische zilte smaak van de Zeeuwse oester volgens Kees van Beveren, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging. Hij is dan ook blij met de start van het nieuwe seizoen, dat er zeer beloftevol uitziet. De voorzitter spreekt alvast van een mooie kwaliteit dankzij goed gevulde oesters en een heerlijke smaak.

De oesterkwekers in Zeeland beschikken vandaag over 550 hectare percelen in het Grevelingenmeer en 1.550 hectare in de Oosterschelde. Alle Nederlandse oesters zijn MSC-gecertificeerd, wat betekent dat ze duurzaam gekweekt en geoogst zijn.

Na te zijn geoogst, bewaren de handelaars de oesters in betonnen oesterputten. Daar staan ze in kratten gestapeld, in vers zeewater. Twee maal per dag wordt er vers water uit de Oosterschelde toegevoerd en afgevoerd.

Hermafrodiet

We kennen de oester als een ovaal schelpdier, al heeft die oorspronkelijk helemaal niet deze vorm. Als de oesterlarfjes na een paar weken naar de bodem zakken door het toenemende gewicht van hun schelp, hechten ze zich vast op mosselschelpen die de oesterkweker heeft uitgezaaid. De Zeeuwse oester is van nature een puntige oester die rechtop in de bodem staat. Maar door de oesters van perceel naar perceel te verplaatsen, krijgen ze niet de kans om rechtop te gaan staan en worden ze ovaal van vorm. Bovendien beginnen deze weekdieren hun leven als mannetje en worden ze later een vrouwtje, afhankelijk van de temperatuur en de voedselomstandigheden.

Lees ook: Restaurant Den Duyventooren: culinair en betaalbaar genieten

Volg ons op sociale media of contacteer ons