Het Kunstuur presenteert Belgische schilderkunst op unieke wijze

Het Kunstuur presenteert Belgische schilderkunst op unieke wijze

22 februari 2021 0 Door Deugenieten

Het Kunstuur stelt topwerken van de Belgische schilderkunst uit de periode 1880 – 1950 tentoon en laat ze door de bezoeker op een aparte manier beleven. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming en is er begeleidende muziek gecomponeerd door Dirk Brossé.

Het Kunstuur, een privé-initiatief van Joost en Hans Bourlon onder het toeziend oog van hun grootvader, kunstschilder Jozef De Bie (°1900 – † 1981), opende zopas zijn tweede tentoonstelling in het Heilige Geestkapel in Mechelen. In deze tentoonstelling staan heel wat Belgische topwerken van de schilderkunst uit de periode 1880 – 1950 in de schijnwerpers.

Uniek werk van Emile Claus

Tijdens het kunstuur krijg je werk te zien van onder meer Valerius De Saedeleer, Gustave De Smet, James Ensor. Maar ook werken van Floris Jespers, Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne en Rik Wouters.

De apotheose van de tentoonstelling is het imposante werk ‘Hanengevecht in Vlaanderen‘ van Emile Claus. Het lag jarenlang opgerold in de kelders van een kasteel in Waregem, waarna het er werd vastgenageld in de lambrisering. Dit topstuk uit 1882 werd nooit eerder getoond aan het grote publiek.

De tentoonstelling biedt een heel aparte beleving aan de bezoekers. Bij elk schilderij wordt een verhaal verteld door een bekende of minder bekende Vlaming. Enkele daarvan zijn Dirk De Wachter, Marc Van Ranst, Danny Ronaldo, Jo De Meyere en Huguette Vanagt, schoondochter van Gustave Van de Woestyne. Deze vertellers worden naast het kunstwerk geprojecteerd en vertellen over hun band met het kunstwerk of de kunstenaar. In een regie van Frank van Laecke zorgt dit samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé voor een uur betoverende kunst in een historische locatie.

Historische locatie

Deze unieke tentoonstelling heeft plaats in de Heilige Geestkapel en het aanpalende Heilige Geesthuis in Mechelen. De kapel staat recht tegenover de indrukwekkende Sint-Romboutstoren en dateert van het einde van de 13de eeuw. De Heilige Geestkapel is sinds 1938 beschermd als monument.

De getoonde topwerken van Belgische kunstenaars komen uit de periode 1880 – 1950, een periode die heel rijk was aan diverse kunststromingen. Zo krijg je er werken uit het naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme te zien.

Met meer dan de helft van de schilderijen uit privébezit en de andere werken uitgeleend door belangrijke Belgische musea, zorgt Het Kunstuur voor een uurtje betoverende kunst in de kapel.

Geheel volgens de regels worden er maximaal 6 bezoekers per 20 minuten toegelaten tot Het Kunstuur. Zo kan je op een veilige manier volop genieten van een intimistische beleving.

De tentoonstelling van Het Kunstuur loopt nog tot tot 30 september 2021. Meer info en reserveren via hetkunstuur.com.

Lees ook: Kunstenfestival Beaufort palmt Vlaamse Kust in

Volg ons op sociale media of contacteer ons