Het aftellen is begonnen: nog 100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere

Het aftellen is begonnen: nog 100 dagen tot Floriade Expo 2022 in Almere

4 januari 2022 4 Door Deugenieten

Het Floriade-jaar is gestart! Vandaag is het nog precies 100 dagen tot de opening van Floriade Expo 2022. Van april tot oktober wordt Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. De Nederlandse tuinbouw zal er innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden presenteren. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema ‘Growing Green Cities’ centraal.

Groen leven in de stad. Duurzaam verbouwde voeding. Schone energie. Een gezonde leefomgeving. Het zijn thema’s die steeds meer mensen bezig houden en proberen toe te passen in hun dagelijkse leven. En als je bedenkt dat in 2050 maar liefst 68% van de wereldbevolking in steden zal leven dan is het begrijpelijk dat er dringend oplossingen moeten gevonden worden voor deze thematiek.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade laat een hoopvolle toekomst zien. Het biedt een podium aan nationale en internationale grootdenkers en innovators die groene oplossingen laten zien die steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Tijdens de kick-off van het Floriade-jaar werd zopas een grote kunstinstallatie in de vorm van een aftelklok op de Esplanade in Almere Centrum onthuld. Voor Hilde van Garderen, plaatsvervangend burgemeester van Almere, past Floriade perfect bij de stad: “We zijn een groene stad waarin veel ruimte is, in letterlijke en figuurlijke zin. Het thema van Floriade, Growing Green Cities, is een thema van nu. We weten allemaal dat steden over de hele wereld steeds groter worden. We hebben echt een uitdaging op het gebied van klimaatverandering. Hoe gaan we al die mensen op een verantwoorde manier voeden, wat betekent het voor de dieren, hoe gaan we in een mooie balans met elkaar verder leven?” Over al die vragen wordt over de hele wereld nagedacht en de resultaten daarvan worden bij Floriade samengebracht. De expo laat zien wat steden en inwoners kunnen doen op een duurzame, circulaire manier met behoud van biodiversiteit.

Hans Bakker, Algemeen Directeur Floriade Expo 2022 geeft meer uitleg over de stand van zaken 100 dagen voor opening: ‘Het Arboretum is opgeleverd. Dit blijvend groen vormt de groenstructuur van de Expo én van de stadswijk Hortus die daarna op het terrein verrijst. Het is een alfabetisch geordende bomen- en plantenbibliotheek waar bezoekers straks letterlijk doorheen lopen.” Uniek aan het arboretum is dat alle bomen en planten bijdragen aan een gezonde, groene stad en dat het samengaat met de aanleg van de groene stadswijk die er later zal verrijzen.

Een belangrijk onderdeel van Floriade is de permanente invulling van de nieuwe groene stadswijk. Zo is Aeres Hogeschool Almere nu al een gezonde en inspirerende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers. Het Flevolands paviljoen Food Forum is een ontmoetingsplek waar onder andere producenten, studenten en onderzoekers samenwerken aan innovaties voor duurzame voedselvoorziening van de toekomst. Flores, eyecatcher tijdens de Expo, vervult diverse commerciële functies en wordt na de Expo omgebouwd tot woontoren.

Tijdens je bezoek aan Floriade zal je tijdens een leerzame en gezellige uitstap kunnen genieten van een uitgebreid kunst- en cultuurprogramma, siertuinen, circulaire paviljoenen en een belevingskas. Vanuit de kabelbaan, een vorm van duurzame mobiliteit in de stad, zal je een prachtig uitzicht hebben over de biobased bruggen, het arboretum en de landenpaviljoenen.

Floriade Expo 2022 loopt van 14 april tot en met 9 oktober 2022 in Almere, Nederland. Meer info vind je op floriade.com.

Lees ook: FloriWorld zet je letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes

Volg ons op sociale media of contacteer ons