Hahaha! Nieuwe expo in ING Art Center toont de rol van humor in de kunst

Hahaha! Nieuwe expo in ING Art Center toont de rol van humor in de kunst

20 september 2021 0 Door Deugenieten

Dit najaar kan je in het ING Art Center in Brussel terecht voor een nieuwe tentoonstelling: Hahaha. De humor van de kunst. Deze expositie focust op de rol van humor in de artistieke revoluties vanaf het einde van de negentiende eeuw tot vandaag.

Een fles wijn, een sneeuwschep, een urinoir… op het eerste zicht lijken ze niet zo bijzonder. Maar wie had kunnen denken dat deze eenvoudige voorwerpen de start zouden zijn van een artistieke revolutie en dat onze blik op kunst er volledig zou door veranderen.

Deze artistieke revolutie startte in 1917 door een omvergeworpen urinoir. Dit doodgewoon stuk sanitair werd door Marcel Duchamp ‘Fountain’ genoemd en werd zo uitgeroepen tot een kunstwerk. Toen het werk werd voorgesteld op de tentoonstelling van de Society of Independent Artists in New York, als test voor de jury die zichzelf zeer open van geest verklaarde, zette deze gedurfde grap de kunstwereld helemaal op zijn kop. En hoewel het kunstwerk van Duchamp werd afgewezen zou hij een belangrijke rol spelen in de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw.

Vanaf dat moment nestelde humor zich definitief in de kunst, wakkerde het de creativiteit aan en zorgde het voor de overgang van moderne naar hedendaagse kunst.

Meer dan tweehonderd werken, verdeeld over zeven thema’s

Hahaha. De humor van de kunst‘ toont kunstwerken die amper of nooit in België zijn getoond. De werken uit de collecties van het Centre Pompidou, die de hoofdmoot van het project beslaan, worden aangevuld met een twintigtal werken van Belgische kunstenaars uit de collectie van ING België, uit privécollecties of afkomstig van hun makers zelf, onder wie Wim Delvoye en Guillaume Bijl.

In de tentoonstelling worden meer dan 200 werken getoond waaronder het symbolische omgekeerde urinoir van Marcel Duchamp. Met zijn werk is Duchamp ongetwijfeld de eerste kunstenaar die de grap heeft verheven heeft tot een volwaardig artistiek concept. Hij werd hierin gevolgd door onder meer Piero Manzoni met zijn Merda d’artista. Maar ook de ‘grappen’ van Bertrand Lavier, Maurizio Cattelan en Wim Delvoye zorgden doorheen de jaren voor de nodige verbazing.

De tentoonstelling in het ING Art Center is opgebouwd rond zeven thema’s: karikaturen, woordspelingen, kunst als speelgoed, hoaxen, parodieën, spot en meesternarren. Tijdens het parcours laten de verschillende werken zien hoe kunstenaars op een demystifiërende manier naar kunst hebben gekeken.

Yoga van de lach en improvisatiesessies

Onder de naam Hahahagenda worden verschillende activiteiten georganiseerd waarop je de tentoonstelling op een andere manier kan beleven. Zo kan je inschrijven voor lachyoga, muziekavonden of improvisatiesessies in het teken van de humor.

‘Hahaha. De humor van de kunst’ is een unieke samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België. Je kan de tentoonstelling bezoeken tot 16 januari 2022 in het ING Art Center, Koningsplein 6, 1000 Brussel. Tickets kan je hier online bestellen.

Volg ons op sociale media of contacteer ons