Grote striphelden beleven weer spannende avonturen

Grote striphelden beleven weer spannende avonturen

12 januari 2021 0 Door Deugenieten

Jommeke en Vertongen & Co belanden in het buitenland voor een nieuw avontuur. Gonda uit De Buurtpolitie blijft dan weer thuis want zij heeft een spannende date. En Urbanus, die houdt het simpelweg bij hotdogs en babyborrels.

Jommeke: De sneeuwmaker

Dit nieuwe avontuur van de jonge held Jommeke begint in Paradijseiland. Door een merkwaardig natuurfenomeen begint het er te sneeuwen, iets wat nog nooit is gebeurd op dit steeds zonovergoten eiland. De apen, de enige bewoners van het eiland, vinden de sneeuwvlokken dan ook erg fijn. Niet ver van het eiland ligt het schip met uitvinder Gianluca Meteorite en zijn crew. Het geluk lacht Meteorite toe omdat zijn nieuwste uitvinding, een machine om echte sneeuw te produceren waar hij maar wil, helemaal op punt staat. Tot het hulpje gevraagd wordt de juiste toetsen in te drukken zodat de sneeuwwolk boven Paradijseiland helemaal zou verdwijnen.

De kluns van dienst slaagt erin om de machine te ontregelen waardoor de sneeuwwolk sneeuw blijft produceren. Paradijseiland raakt helemaal bedolven onder een dikke sneeuwlaag en de aapjes zien blauw van de kou. Jommeke trommelt professor Gobelijn op om het vreemde natuurfenomeen ter plaatse te gaan bestuderen.

Al snel komen Jommeke en Gobelijn het schip op het spoor van waaruit het natuurfenomeen wordt geregeld. Uitvinder Meteorite en professor Gobelijn blijken oude bekenden van elkaar te zijn en weten dankzij het geniale brein van Gobelijn het probleem in geen tijd op te lossen.

Skiën in het Midden-Oosten

Enkele maanden later, in het kleine oliestaatje Benzina in het Midden-Oosten, zit Safrina zich te vervelen. Ze vraagt aan haar schatrijke vader, oliesjeik Youssef Ben-Oli-Bol, om eindelijk nog eens het paleis te mogen verlaten om op skivakantie te gaan. De overbezorgde vader wil niet dat zijn dochter te ver van huis gaat en geeft opdracht aan zijn nederige onderdaan Ahmed om de sneeuw naar het zonovergoten Benzina te brengen. Die haast onmogelijke taak rust als een blok op de schouders van Ahmed. Gelukkig komt hij via het internet bij verstrooide professor Gobelijn terecht die, dankzij de hulp van Jommeke, de nieuwe uitvinding van Meteorite weet aan te bevelen. Dolgelukkig keert Ahmed terug naar zijn baas en in geen tijd staat alle apparatuur opgesteld om het bloedhete Benzina om te toveren tot een sneeuwparadijs. Sjeikdochter Safrina geniet volop van het skiën, samen met haar nieuwe vrienden Jommeke, Filiberke en Flip.

Alles verloopt volgens plan, tot de meegereisde hulpjes van uitvinder Meteorite geld willen verdienen aan de uitvinding van hun baas. Ze smeden een plan om Meteorite te laten verdwijnen door hem te dumpen in de verlaten woestijn. Flip hoort over het wrede plan en komt te weten waar ze Meteorite hebben achtergelaten. Dankzij de hulp van Jommeke wordt professor Meteorite gered. De drie trawanten krijgen een koele straf en worden bekogeld met ijskoude sneeuwballen.

Twee aparte verhalen

Dit album van Jommeke bestaat eigenlijk uit twee verhalen. Het eerste gaat over Paradijseiland dat helemaal ondergesneeuwd raakt door de op tilt geslagen machine van professor Meteorite. Halfweg het album raakt dat probleem opgelost dankzij de hulp van Jommeke en professor Gobelijn. Eind goed, al goed, zou je denken. Maar dan begint eigenlijk een nieuw verhaal dat zich afspeelt in het Midden-Oosten. Ook al doet de sneeuwmachine opnieuw haar intrede, toch is ook dit een op zich staand verhaal.

Het verhaal rond het ondergesneeuwde Paradijseiland kon best wat spannender, al maken de grappige apen veel goed. Toch blijft dit 302de album van Jommeke nog steeds leuk om te lezen. Voor volwassenen is het echte nostalgie en voor kinderen is Jommeke vaak de eerste strip waarmee ze leren lezen.

Vertongen & Co: Vertongen in New York

In deze 32ste Vertongen & Co moet Bieke voor een congres naar New York. Paulien en Mark mogen mee om The Big Apple te ontdekken. Op de luchthaven lopen ze Oma Boma en haar hond Balthazar tegen lijf. Zij is op weg naar de metropool om er een vriendin te bezoeken. Inspecteur Porei is inmiddels op de luchthaven met een onderzoek bezig naar een bende beruchte diamantensmokkelaars.

Wanneer Mark in al zijn haast tegen een passagier aanloopt, maakt die laatste van de situatie gebruik om hun koffers te wisselen. Bij aankomst in New York wordt Mark gearresteerd op verdenking van smokkel. Tot zo ver de ‘American dream’ voor Vertongen en Co. Wanneer de politie denkt de diamanten in Mark zijn koffer aan te treffen, blijkt die te zijn meegenomen door Bieke en Paulien naar het hotel. Vanaf dat moment onstaat er een hele reeks achtervolgingen met zowel de New Yorkse politie als de smokkelaars. Beide zijn op zoek naar de koffer waarin de diamanten zitten, maar die zoektocht verloopt heel wat chaotischer dan verwacht.

In dit verhaal wordt zowat iedereen ontvoerd, maar slaagt er op zijn of haar beurt weer in zichzelf te bevrijden. Wilde achtervolgingen in New York staan garant voor de nodige spanning. Misverstanden zijn ook in dit album talrijk aanwezig, deze keer over de koffer en de diamanten.

Uiteraard draait het verhaal om Mark, maar ook Bieke en Paulien spelen een belangrijke rol. Oma Boma komt in dit album enkel opdraven omdat haar hond Bathazar het nodige blaf- en bijtwerk te doen heeft. Voor het overige is haar verhaal van weinig belang. Dit album zal vooral bij de jonge fans van Markske in de smaak vallen.

Ook al speelt deze Vertongen en Co zich af in New York, veel krijgen we van deze megastad niet echt te zien. Daarvoor boeken we beter zelf eens een vakantie richting ‘the city that never sleeps’. Ook geen slecht idee, toch?

Urbanus: Hotdogs en babyborrels

In dit 191ste album raakt Urbanus maar niet in slaap door het geblaf van de hond van de bakker. Gelukkig komt Urbanus al snel met een oplossing: Wanneer de bakker slaapt laat Urbanus hondengeblaf knallen door luidsprekers. Hierdoor wil niet alleen de bakker maar ook alle andere inwoners van Tollembeek willen van hun hond af. Bovendien kan Urbanus voor een halve euro een prachtig perceel op de kop tikken en begint hij een hondenasiel. ‘Hot-Dog’ is van bij het begin een laaiend succes. Het broodje van de Tollembeekse ondernemer van het jaar is gebakken… Maar helaas voor Urbanus – en heel Tollembeek – duren mooie liedjes niet lang! Als ook God en Gaia zich gaan moeien, is het hek helemaal van de dam. Wanneer de honden baas worden over de mensen, behandelen ze die als echte… honden. Ze mogen op handen en voeten aan de leiband even een wandeling doen, ze moeten worsten stelen bij de slager zoals alleen een echte hond dat kan, … Kortom, het is weer gek, gekker, gekst in deze nieuwste van Urbanus.

De humor is zoals steeds absurd, de verhaallijn is dat evenzeer. Niks is te gek om te laten gebeuren in de strips van Urbanus, wat meteen ook het succes verklaart bij kleine en grote fans van de gekke stripheld.

Ongerustheid door laatste prentje

Het einde van de strip zorgt ongetwijfeld bij vele fans voor grote ongerustheid. In het laatste prentje staat namelijk de vermelding: ‘nog 9 avonturen’. Omdat Urbanus al eerder in de media had laten verstaan dat het 200ste album het laatste zou zijn, beginnen heel wat fans ongerust te worden en zich af te vragen of Urbanus die opmerking dan toch meende. Het is dus vol spanning uitkijken naar het 200ste album. Maar ondertussen kunnen we nog even genieten van dit avontuur en de komende 9 albums!

De Buurtpolitie: Schijnt bedriegt

Gonda, floormanager in het politiekantoor van De Buurtpolitie, heeft een nieuwe vriend gevonden via een datingsite. Denis is een stoere bink met een snelle wagen die haar rond zijn vinger draait. Tante Maria waarschuwt Gonda dat het misschien een gangster is. Volgens haar heeft Denis namelijk alle kenmerken van een gangster en ze vertrouwt hem niet. Gonda wil het eerst helemaal niet geloven maar gaat uiteindelijk mee in de achterdocht van Tante Maria. Zo confronteert ze Denis met een poster waarop de gezochte gangster wel erg op Denis lijkt. Denis weet meteen de juiste antwoorden te vinden om Gonda van het vreemde idee af te helpen. Bovendien zoekt ze zijn naam op in de computer van de commissaris. Maar daar is zijn naam niet eens te vinden. Allemaal erg vreemd volgens Tante Maria. Zij heeft het zo gehad met Denis dat ze hem eens een lesje zal leren…

Deze spin-off van de tv-serie De Buurtpolitie is erg succesvol bij het jonge volkje. Zoals de titel van het album al vertelt, is niks wat het lijkt. Het verhaal blijft boeiend tot aan het einde. De ontknoping is dan ook onvoorspelbaar, wat het leuk maakt om deze strip te lezen. De nodige humor is aanwezig, daar zorgen de kapriolen van de undercoveragent voor. Dit elfde album van De Buurtpolitie is ideaal leesplezier voor wie niet genoeg kan krijgen van herkenbare, en minder herkenbare, misdaadverhalen.

Wie zelf de spannende avonturen van deze helden wil lezen, vindt ze zeker in de lokale boekhandel. Je kan de avonturen van Jommeke, Vertongen & Co, Urbanus en De Buurtpolitie natuurlijk ook online bestellen.

Lees ook: Vlaamse striphelden beleven knotsgekke avonturen

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons