Fauna en flora van het Zoniënwoud: de ideale gids voor een wandeling in Unesco Werelderfgoed

Fauna en flora van het Zoniënwoud: de ideale gids voor een wandeling in Unesco Werelderfgoed

18 mei 2021 0 Door Deugenieten

‘Fauna en flora van het Zoniënwoud’ is een mooi geïllustreerde gids met uitleg over het bos en tips om er te wandelen. Het boekje is een uitgebreide bron aan informatie over de diverse soorten planten en dieren die in het uitgestrekte bos leven.

Ongetwijfeld zijn jullie net als ons het voorbije jaar wel eens op zoek gegaan naar een bos of park om heerlijk uit te waaien tijdens een ontspannende wandeling. Leuke plekken genoeg in België om je benen te strekken en een frisse neus te halen. Wij ontdekten op één van onze tochten een wel bijzondere plek waar je rustig kan wandelen en tegelijkertijd genieten van al het moois om je heen.

Foresta de Songia

Het Brusselse Zoniënwoud is een pareltje dat bij nog veel te weinig mensen gekend is. De meeste mensen denken bij een boswandeling niet meteen aan Brussel, maar toch ligt dit uitgestrekte bosgebied in het hart van Europa. Wij gingen er onlangs wandelen en genieten van de stilte in de hoofdstad.

Het Zoniënwoud is erkend als Unesco Werelderfgoed ‘Oude en ongerepte beukenbossen’. Een terechte titel als je weet dat het bos al vermeld werd in Latijnse oorkonden uit de 12de eeuw. In de loop der tijden kreeg het bos verschillende namen zoals Sonia, foresta de Songia tot kortweg Zonia, wat uiteindelijk geleid heeft tot zijn huidige benaming. Het uitgestrekte bos was door de eeuwen heen het favoriete jachtterrein van hertogen en vorsten. Ondanks een grondverkoop gevolgd door een grootschalige ontbossing in de jaren na 1830 is het bosgebied in de Brusselse rand nog steeds meer dan 5.000 ha groot.

Praktische natuurgids

De natuurgids ‘Fauna en flora van het Zoniënwoud‘ nodigt uit tot ontdekking in het mooiste stadsbos van Europa. Voor beginners is het de ideale start om planten en dieren uit hun omgeving te leren kennen. Vooral kinderen zijn dol op het zoeken naar de diverse dier- en plantensoorten die zich in het bos bevinden. Voor natuurkenners is de gids de sleutel tot het ontdekken van nieuwe plant- en diergroepen. De gids is geïllustreerd met uitgebreide diorama’s van de leefgebieden en honderden prachtige illustraties van al het leven dat zich in het bos bevindt. Daarvoor zorgde de bekende Catalaanse natuurillustrator Toni Llobet. De deskundige tekst komt van veldecoloog Hans Baeté onder de wetenschappelijke leiding van Prof. Bart Muys van de KU Leuven.

Deze handige, compacte gids is een ideale vriend tijdens je wandeling. Bovendien bestaat het eerste deel uit heel wat interessante en nuttige informatie over het woud. Je komt er onder andere meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van het bos, door wie het grote bos beheerd wordt maar ook hoe je er praktisch best geraakt. Zo heeft het Zoniënwoud zeven toegangspoorten die voornamelijk dienen om de meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar te begeleiden.

De natuurgids ‘Fauna en flora van het Zoniënwoud’ is de eerste uitgave in een nieuwe reeks schitterende veldgidsen voor belangrijke natuurgebieden in de Benelux. Uniek voor deze veldgidsen is dat ze een natuurgebied exhaustief belichten: planten, zwammen, vogels, insecten, zoogdieren,… komen aan bod. Zo kan je als wandelaar met één gids in de hand je ontdekkingstocht door het gebied starten.

Zelf zin om dit prachtige eeuwenoude bos met zijn diverse fauna en flora te ontdekken? De gids is te koop in de betere boekenwinkel of makkelijk online te bestellen.

Lees ook: De 10 meest fotogenieke plaatsen in Wallonië

Volg ons op sociale media of contacteer ons