Embrasez-vous!: Art et marges museum viert tiende verjaardag met expo die je in vuur en vlam zet

Embrasez-vous!: Art et marges museum viert tiende verjaardag met expo die je in vuur en vlam zet

22 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Het Art et marges museum bestaat tien jaar. Reden genoeg voor een speciale tentoonstelling waarin de kunstcollectie in een nieuw daglicht gesteld wordt.

Het Art et marges museum bevindt zich in het hartje van Brussel, op enkele voetstappen van het Vossenplein en de Hallepoort. Het is een museum voor outsiderkunst dat de kunst en haar grenzen in vraag stelt. De verzameling werd gestart in het midden van de jaren tachtig. Ze bevat werken van autodidactische kunstenaars, personen met een mentale handicap en mensen die opgenomen zijn in een psychiatrische instelling.

Vandaag beschikt het museum over meer dan 4.000 internationale werken die stuk voor stuk tot stand kwamen in de marge van de kunstwereld. Drie keer per jaar organiseert het museum een tijdelijke tentoonstelling met kunstenaars binnen en buiten de marge, die de grenzen van de kunst aftasten en de definitie van kunst in vraag stellen.

Naar aanleiding van zijn tiende verjaardag opent het museum zijn deuren voor een tiental kunstenaars-bondgenoten. Gefascineerd door de kunstverzameling palmen zij de ruimtes van het museum in. Hun vurige reacties zijn vertaald in installaties, performances en diverse auditieve, literaire en culinaire creaties die een andere kijk op de verzameling bieden. Het resultaat, ‘Embrasez-vous!’, is een flamboyante verjaardagstaart om tomeloos te delen en mateloos van te genieten.

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt bij uitgeverij CFC het boek Art et marges museum. Hierin worden de verzameling van het museum en zijn kunstenaars voorgesteld. Via allerlei bijdragen van sleutelfiguren van het museum evenals van gespecialiseerde auteurs zet het boek de eigenheid van de art brut in België in de kijker.

Brouwerij La source brengt ter gelegenheid van de tiende verjaardag een nieuw bier op de markt. De unieke en exclusieve labels van het nieuwe bier zijn getekend door toonaangevende kunstenaars uit de verzameling van het museum. Het bier is beschikbaar in de winkel van het museum en in de brouwerij.

Praktisch: Embrasez-vous! – Art et marges museum – Hoogstraat 314, 1000 Brussel – www.artetmarges.be

Lees ook: Gents Universiteitsmuseum neemt je mee in het hoofd van de wetenschapper

BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons