Een fluitende olifant, verdwenen alien, niezende bloem en een nieuwe Bomaworst: fantasie alom in stripland

Een fluitende olifant, verdwenen alien, niezende bloem en een nieuwe Bomaworst: fantasie alom in stripland

16 maart 2021 0 Door Deugenieten

In de nieuwe strips van onze Vlaamse helden wordt er heel wat afgereisd. Suske en Wiske worden geteleporteerd naar 1835, De Kampioenen trekken richting Normandië, Jommeke zoekt het in Peru. En de vrienden van De Buurtpolitie, die zien ze vliegen!

De Buurtpolitie: A…a…aliens!

Een merkwaardige verdwijning is het onderwerp in deze nieuwe strip van De Buurtpolitie. Jonas is zoek en niemand weet hem te vinden, ook niet na enkele dagen. De buurtpolitie ontdekt op de kamer van de jongen zijn bijzondere interesse in ufo’s en buitenaardse wezens. Al gelooft de buurtpolitie niet meteen in een kidnapping door aliens. Tot poetsvrouw Gonda bewijs meent te hebben met een foto van een vliegende ufo.

Na een grondiger onderzoek van de recherche blijkt het al gauw te gaan om het schaalmodel van een ufo dat toebehoorde aan Jonas. De avond van de verdwijning zou de vader van Jonas tijdens een ruzie het model naar buiten gegooid hebben.

Wanneer de pastoor van het dorp ’s nachts uit zijn slaap wordt gehouden door een kloppend geluid, gaat de commissaris van de buurtpolitie meteen een gesprek aan met de klopgeest. Aan de hand van ja-neevragen die worden beantwoord met een of twee keer kloppen, komt die te weten dat Jonas zich in een parallel universum bevindt.

Wanneer ondanks de nodige beveiliging ook nog eens de laatste preistok uit Stafke zijn tuin wordt gestolen én een ufo boven het huis van Jonas’ ouders verschijnt, wijst alles in de richting van buitenaardse wezens. Wanneer er op de koop toe ook nog eens een groene alien tevoorschijn komt, zet de buurtpolitie de grote middelen in om het groene wezen gevangen te nemen om zo te weten te komen waar Jonas zich bevindt. Maar zal de politie erin slagen de alien in de boeien te slaan en tot bekentenissen te dwingen?

De vrienden van De Buurtpolitie komen deze keer in een wel erg bovennatuurlijk avontuur terecht. Wat eerst lijkt op een sciencefictionverhaal blijkt achteraf een wel heel erg logische verklaring te hebben. De jonge lezers worden op het verkeerde been gezet waardoor de ontknoping toch voor een verrassing zorgt.

F.C. De Kampioenen: Kampioenen aan het front

Boma wil een nieuw type worst lanceren en zo zijn gamma Bomaworsten uitbreiden. Daarvoor trekt hij naar Normandië, waar hij een worstenboer kent die andouillette fabriceert. Deze typisch Franse worst wordt gemaakt van gemalen varkensdarmen en -maag. De bijna oneetbare worst wordt bij De Kampioenen enkel gesmaakt door Boma. Omdat ook de andere kampioenen een uitstap naar Normandië wel zien zitten, vertrekt Boma samen met Xavier, Pol en Mark naar Frankrijk om zijn contract met de worstenboer te bezegelen.

Met de nodige tegenslagen en omwegen komen de kampioenen uiteindelijk heelhuids aan bij de B&B van de Normandische worstenboer. Daar krijgen ze voor het avondeten heerlijke andouillette voorgeschoteld. Maar door de bijhorende dierlijke geur en smaak, krijgen Xavier, Pol en Mark geen hap door de keel. Balthazar daarentegen smult alsof het een ware delicatesse is.

Wanneer het viertal op verkenning gaat in de stad kan een terrasje niet ontbreken. Om de dorst te lessen bestelt Xavier vier dagschotels. Als de ober komt aandraven met vier dagschotels andouillette doet de indringende geur van het gerecht de magen al snel keren. De enige die alweer geniet van een heerlijke andouillette is Balthazar.

Maar al snel is duidelijk dat er niet enkel aan de andouillette een geurtje zit. De worstenboer en zijn vrouw hebben namelijk meer te verbergen dan enkel hun worsten. Wanneer de Kampioenen te midden een re-enactment terechtkomen van mannen die verkleed als soldaten een veldslag naspelen, proberen ze zich in veiligheid te brengen. Tijdens hun vlucht ontdekken ze een grote metalen koffer gevuld met heel veel geld. Wanneer ze die koffer samen met de worstenboer en zijn vrouw naar het politiekantoor brengen, hebben die laatste duidelijk andere plannen. Ze sluiten de kampioenen op in een verlaten kapel aan de kust, zonder enige mogelijkheid hun zorgeloze vrouwen te verwittigen. Zal het viertal een uitweg weten te vinden en gaat de worstenboer alsnog met het geld aan de haal?

In het 111de avontuur van de voetbalvrienden staan de mannelijke Kampioenen centraal. Ze verlaten de thuisbasis en trekken naar Normandië. Van voetballen is in de strip maar kort sprake. Het is duidelijk dat De Kampioenen frisse verhalen nodig hebben zonder steeds te worden beperkt in hun voetbal- en kantine-omgeving. Dit is zeker een aangename strip voor de jonge lezers.

Suske en Wiske: De fluitende olifant

Ter gelegenheid van Suskes verjaardag trakteert Lambik het hele gezelschap met een bezoek aan Train Word. Suske is dan ook in de wolken met dit cadeau aangezien hij al jaar en dag liefhebber is van treinen. Van Professor Barabas krijgt hij dan weer een reis naar het verleden met de teletijdmachine. Met z’n allen worden ze teruggebracht naar 3 mei 1835, twee dagen voor de allereerste treinrit in België. Ook voor Barabas is het een speciaal moment want zijn over-over-overgrootmoeder Miranda was een van de machinisten van de eerste trein die zich begaf van Brussel naar Mechelen.

Wanneer ze met z’n allen aan het station Groendreef staan aan te schuiven om tickets voor de historische treinrit te kopen duwen twee erg gehaaste mannen Lambik uit de kant. Gelukkig weet Lambik de tweede man tegen te houden om hem een lesje in beleefdheid te geven. Blijkt dat deze man nummer 17 van de politie is die achter een terrorist aanzat. Door Lambik zijn actie weet de saboteur te ontsnappen in de mensenmassa. Ook Barabas is ondertussen verdwenen. Hij is teruggeteleporteerd. Aangezien ook de teletijdarmband die Suske droeg verdwenen is, kan het gezelschap dus niet meer terugkeren naar het heden. Als de terrorist er over twee dagen in slaagt een aanslag te plegen op de eerste treinrit en zo ook op het leven van Miranda, dan kan Professor Barabas nooit geboren worden en dreigt de geschiedenis er helemaal anders uit te zien. Om dat tegen te gaan, zit er voor Suske, Wiske, Lambik en Jerom niks anders op om agent 17 te helpen de terrorist te klissen. Maar slagen ze er op tijd in de saboteur te vinden en tegen te houden?

Niet alleen maar fictie deze keer in dit 356ste stripalbum van Suske en Wiske. Het verhaal is wel degelijk gebaseerd op de geschiedenis van de eerste treinrit in België. Ook toen was het een groot moment voor de bevolking, net zoals in dit album. Koning Leopold I was een voorstander van de ontwikkeling van het spoorweggebeuren. Vermoedelijk reed hij, net als in het album, in 1835 incognito mee met de eerste trein. Of eerder treinen: Want zoals in het album wordt verteld, reden er drie treinen richting Mechelen. Elk hadden ze een originele naam: De Pijl, de Stephenson en de Olifant. Dat verklaart meteen ook de naam van dit album.

Net als in het verhaal hield de eerste trein halt in het station van Vilvoorde, een van de oudste haltes in België. In deze strip van Suske en Wiske krijg je dus niet enkel een spannend verhaal, je krijgt er ook nog een aangenaam gebrachte portie treingeschiedenis bovenop. Kortom, een boeiend verhaal voor de grote en kleine stripliefhebbers en al helemaal voor de treinfanaten!

Jommeke: De Atchoembloem

Jommeke en zijn vrienden zijn op bezoek in Peru wanneer Choco plots wordt opgeslokt door een vleesetende reuzenbloem. Met zijn kleine pootjes kietelt Flip de monsterbloem waardoor ze Choco weer uitniest. Maar wanneer onze vrienden weer veilig landen in Zonnedorp, lijkt de toestand van Choco steeds zorgwekkender. Na wat opzoekingen ontdekt Gobelijn dat het arme aapje besmet is met het zeer besmettelijke Atchoemvirus. Wie besmet is blijft een leven lang niezen.

Professor Gobelijn ontdekt dat de virusdrupppels die Choco uitniest, gevaarlijk zijn. Daardoor plaatst hij Choco in quarantaine. Op geen enkele manier mogen de virusjes uit het huis ontsnappen. Dus zit er volgens Gobelijn niks anders op dan de virusjes te vernietigen met zeep. Dankzij speciale brillen van Gobelijn kan je de virusjes zien. Met zo’n bril op de neus gaan Jommeke en Filiberke de virusjes in huis te lijf met zeep. Ondertussen zorgen Annemieke en Rozemieke voor mondmaskers. Wanneer er toch een groen virusje weet te ontsnappen via het sleutelgat in de voordeur, verspreid het Atchoemvirus zich al snel in gans Zonnedorp.

Terwijl Gobelijn op zoek gaat naar een geneesmiddel tegen dit vervelende virus worden besmette bewoners verplicht om in hun kot te blijven. In een poging het virus uit te roeien gaan de kinderen van het dorp aan de slag met waterpistolen gevuld met zeep. Wanneer blijkt dat de groene virusjes met hun toeterneus dol zijn op de grote beker van een bombardon, worden over het hele dorp blaasinstrumenten ingezet om de virusjes op te vangen en ze langs de koperen buizen in een zeepbad te laten glijden.

Na een paar mislukte pogingen van Gobelijn om een geneesmiddel tegen het virus te maken, vindt hij in een van zijn boeken het ontbrekende ingrediënt: stuifmeel van de Atchoembloem. Maar dat is enkel te vinden in Peru. Zal Gobelijn erin slagen een Atchoempil te maken om zo het virus voorgoed uit te roeien?

Dit Jommeke-album bevat een wel erg actueel thema waar we allemaal dagelijks mee te maken krijgen: een vervelend virus. Ook in de stripreeks is een virus binnengedrongen en dat blijkt heel hard om te verslaan. Het is heel toepasselijk dat de stripmakers nu een album daarover uitbrengen. De link met het huidige coronavirus is overduidelijk: Het is een gevaarlijk virus dat zo snel mogelijk moet worden uitgeroeid. Daarbij is het in isolatie plaatsen van besmette mensen en het dragen van een mondmasker essentieel. Ondertussen loopt de zoektocht naar een passend medicijn. De strip zorgt voor heel wat herkenbare momenten uit het dagelijkse leven.

Zin om mee op avontuur te gaan met onze Vlaamse striphelden? Je kan A…a…aliens! van De Buurtpolitie, Kampioenen aan het front van F.C. De Kampioenen, De Atchoembloem van Jommeke en De fluitende olifant van Suske en Wiske kopen in de stripwinkel of makkelijk online bestellen.

Lees ook: Dompel je onder in de nieuwe stripavonturen van Suske en Wiske, Urbanus, De Kampioenen en Nachtwacht

Volg ons op sociale media of contacteer ons