Een avondje aandelen verhandelen en Ziljoenen verdienen? Dat is kinderspel dankzij ‘Big Money’!

Een avondje aandelen verhandelen en Ziljoenen verdienen? Dat is kinderspel dankzij ‘Big Money’!

2 november 2020 0 Door Deugenieten

Met ‘Big Money’ valt geld te verdienen, veel geld, Ziljoenen zelfs. Maar investeer je teveel in aandelen, dan kan de beurs ervoor zorgen dat je nog maar weinig overhoudt: Niks, nada, nougatbollen. Geld maakt dus wel gelukkig, toch tijdens het spelen van ‘Big Money’!

Nu de dagen wat korter worden en de avonden kouder, durven Deugenieten al eens genieten van een leuke spelavond. Als er dan ook nog eens veel geld kan worden gewonnen, dan lopen we er al helemaal warm voor. Laat die Ziljoenen maar komen!

Het opzet van ‘Big Money‘ is namelijk veel geld verdienen. Wie op het einde van het spel het meeste geld heeft verzameld, wordt uitgeroepen tot winnaar.

Laat het geld maar rollen

‘Big Money’ is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar en er kan gespeeld worden met twee tot vijf personen. Afhankelijk van de schommelingen op de beurs, duurt een spel tussen dertig en zestig minuten.

Het plezier begint al bij de speldoos. Die ziet eruit als een groot blinkend biljet van 10 Ziljoen. Dat het big business wordt, is hiermee wel duidelijk. Het spel bestaat uit een relatief klein spelbord, aandelenkaarten, beursnieuws, 6 dobbelstenen en een groot pak (nep!) geld.

Aandelen bij de vleet

Bij het begin van het spel trekt elke speler een aandelenkaart. Geld krijg je niet, dat moet je verdienen. Stinkend rijk word je immers niet zomaar! De dobbelstenen bestaan uit 5 gewone en een speciale dobbelsteen. Die laatste bevat 5 symbolen die elk een sector vertegenwoordigen: sport, reizen, cultuur, eten en technologie. Deze 5 sectoren vind je ook terug op de aandelenkaarten. De zesde zijde van de dobbelsteen bevat het spaarvarken, wat verwijst naar de beurs. Bij het gooien van het spaarvarken, volgt een opdracht uit de stapel beurskaarten.

De spelers zijn om de beurt aan zet. Eens een speler de dobbelstenen heeft geworpen, krijgt iedere speler geld van de bank, tenminste als hij of zij aandelenkaarten bezit die overeenstemmen met het symbool op de dobbelsteen. Hoe meer aandelenkaarten een speler heeft, hoe meer geld die zal ontvangen van de bank. Vervolgens dobbelt de speler aan zet verder met de 5 overige dobbelstenen om cijfercombinaties te maken die geld opbrengen. Wie vertrouwt is met Yahtzee, kent dus al begrippen zoals ‘grote straat’, ‘kleine straat’ en ‘full house’. Na maximaal twee extra worpen verdient de speler geld aan zijn gedobbelde cijfercombinatie.

Met zijn gespaarde geld kan de speler die nog steeds aan zet is, beslissen om een of meerdere van de op het spelbord openliggende aandelenkaarten te kopen. Die kaarten leveren hem in het verdere spel geld op telkens er door een speler het overeenstemmende symbool met de symbolendobbelsteen wordt gegooid.

Schommelingen op de beurs

Tot nu toe lijkt het wel alsof het spel bestaat uit geld verzamelen, aandelen kopen, daarmee nog meer geld verdienen en that’s it. Niet dus. Wanneer het beursvarken met de symbolendobbelsteen wordt gegooid, wordt er een kaart van de stapel met beurskaarten genomen. Net zoals in het echte leven is ook deze beurs onderworpen aan schommelingen en kan er al eens een beurskaart met slecht nieuws worden getrokken. Dat kan gaan van het betalen van boetes per aandeel dat je bezit tot het verliezen van je hele aandelenportefeuille! Zoals je ziet zit het (on)geluk soms in een klein hoekje…

Koop je veel aandelen van dezelfde industrie of verdeel je je aandelen over meerdere sectoren? Of neem je toch liever geen risico en pot je het geld liever op? Aan het einde van het spel, wanneer de bank al het geld heeft uitgegeven, is diegene met het meeste geld namelijk de winnaar. Het blijft dus zaak om te allen tijde je hoofd koel te houden.

Deugenieten vindt ‘Big Money’ alvast erg leuk voor een ontspannend avondje vol plezier. De spelregels zijn eenvoudig, dus snel uitgelegd en daarom erg geschikt voor het hele gezin. Of voor een groep vrienden die zich tegoed willen doen aan het grote geld en stapels aandelen. De grote felgroene geldbiljetten en de erg kleurrijke, speelse tekeningen die op de aandelen- en beurskaarten staan, benadrukken het speelse karakter van dit spel. Want laat één ding duidelijk zijn: Geld maakt echt niet gelukkig, het spelen van ‘Big Money’ daarentegen wel!

‘Big Money’ van Ravensburger is te koop in de speelgoedwinkel en online bij onder meer bol.com.

Lees ook: 3 handige mini-spellen voor een avond vol plezier

 

GamesGames
Volg ons op sociale media of contacteer ons