Dompel je onder in de nieuwe stripavonturen van Suske en Wiske, Urbanus, De Kampioenen en Nachtwacht

Dompel je onder in de nieuwe stripavonturen van Suske en Wiske, Urbanus, De Kampioenen en Nachtwacht

28 januari 2021 0 Door Deugenieten

In stripland worden er weer heel wat nieuwe avonturen beleefd! F. C. De Kampioenen vieren hun 30-jarig bestaan met een groot feest en een overheerlijke verjaardagstaart. Suske en Wiske gaan de Schotse toer op en ontrafelen het mysterie van een monster in Schotland. Nachtwacht duikt de onderwereld in op zoek naar een vuuroog en Urbanus probeert een meeuwenplaag in Tollembeek te bestrijden met meppende kabouters.

Urbanus: De vuilzakmeppers

In het 192ste album van Urbanus gaat Cesar voor het eerst in zijn leven werken. Hij heeft een job bij de vuilkar gevonden. Tijdens zijn eerste ronde gaat het al meteen fout. Rondhangende meeuwen vallen Cesar aan, die daardoor in de vuilniskar belandt. Met spoed wordt Cesar naar het ziekenhuis gebracht waar dokters een wel heel merkwaardige vaststelling doen aan de binnenkant van Cesar zijn lichaam.

Ondertussen verbouwt Urbanus paddenstoelen die in Tollembeek als paddenstoelen (wat anders?) uit de grond zijn geschoten. Vliegen met een technisch diploma zet hij in om de reuzenpaddenstoelen uit te hollen en volledig in te richten. Als volleerd huisjesmelker verhuurt hij ze aan de kabouters uit Sprookjesland.

Al snel steken de eerste problemen de kop op. De kabouters betalen met kaboutergeld, dat enkel kan worden gebruikt in Sprookjesland, dus niet in Tollembeek. Bovendien vertonen de paddenstoelen reeds scheuren en groeien er zelfs champignons in de paddenstoelenhuisjes. Als de burgemeester zijn beklag doet over de kabouters, moet Urbanus het over een andere boeg gaan gooien.

Hij probeert van de nood een deugd te maken en wil de kabouters inzetten tegen de meeuwenplaag. Om die onder controle te krijgen stopt Urbanus in elke vuilniszak een kabouter met vliegenmepper. Wanneer een meeuw de vuilniszak wil open prikken, krijgt die een mep van de kabouter. De burgemeester is alvast erg gewonnen voor dit schitterende idee van Urbanus. Al is zijn enthousiasme maar van korte duur. Zelfs de boeven Stef, Staf en Stylo worden ingeschakeld om van de kabouterplaag af te komen. Maar laten zich duidelijk niet zo makkelijk wegjagen. Gelukkig komt Urbanus met dé oplossing om Tollembeek te redden van zowel de kabouter- als de meeuwenplaag.

Kaboutermutsen als reuzencuberdons

Ook in dit 192ste album van Urbanus is de absurde humor nooit ver weg. Van begin tot einde gebeuren de meest absurde situaties. De kabouters komen door een soort portaal in een boom vanuit Sprookjesland naar Tollembeek. De mutsen van de kabouters worden gebruikt als reuzencuberdons en Cesar kan dankzij het gebruik van een kabouter met omgekeerd hoedje zijn toilet ontstoppen. En dat zijn nog maar enkele van de hilarische toestanden die zich afspelen in Tollembeek. De aanstekelijke humor blijft tot aan het voorlaatste plaatje. Want het laatste prentje vertelt ons dat er nog 8 avonturen te gaan zijn… Wordt het 200ste album van Urbanus dan toch echt het laatste? Bang afachten! BANG!

F.C. De Kampioenen: De verjaardagstaart

De Kampioenen bestaan 30 jaar en dat moet uitgebreid gevierd worden! Boma heeft daarom besloten om een onvergetelijk feest te organiseren, met alles erop en eraan. Hij wil een reuzegrote verjaardagstaart waaruit een stripteaseuse tevoorschijn springt. Mark krijgt de smakelijke opdracht de geschikte verjaardagstaart uit te zoeken. Uiteraard verloopt dat niet volledig volgens plan en raakt Mark zelf opgesloten in de taart. Ook wanneer hij als hulpje van de bakker gaat meewerken om de taart te helpen maken, komt de onhandigheid van Mark weer naar boven. En het vinden van een stripteaseuse verloopt ook al niet van een leien dakje. Wanneer Boma in de Pussycat op zoek gaat naar het geschikte meisje, krijgt hij de wind van voren. Al snel blijkt dat geen van de vrouwen het idee ziet zitten.

Alsof dat nog niet voor genoeg stress zorgt, heeft Boma bovendien een kletterende ruzie met zijn worstenconcurrent Grootjans. Die is vastbesloten om het verjaardagsfeest van De Kampioenen te doen mislukken. Ook Fernand wil roet in het eten gooien. Hij zint op boosaardige plannen waarmee springstof gemoeid is. Dat het heel wat voeten in de aarde heeft, vooraleer het feest kan doorgaan, staat vast. Maar zal alles vlotjes verlopen zoals De Kampioenen hebben gepland? Het is alvast een verrassing wie er op het einde uit de taart tevoorschijn komt!

Kampioen zijn blijft plezant

Dat F.C. De Kampioenen populair blijft, bewees de onlangs uitgezonden aflevering op één. Meer dan 2,2 miljoen kijkers genoten van deze kerstspecial en op die manier zorgden De Kampioenen voor het kijkcijferrecord van 2020. Ook de strips blijven erg populair, vooral bij het jongere volkje. En dat De Kampioenen meegaan met hun tijd bewijzen de meisjes van De Pussycat. Zij vinden het niet meer van deze tijd om een stripteaseuse uit een verrassingstaart te laten springen. Zo komt emancipatie voorzichtig binnengewaaid in de strips van deze helden. Is het geen leuk idee om Boma volgende keer uit een taart te laten springen?

De Kampioenen zijn al 30 jaar onafgebroken plezant. Deze deugenieten zullen er dankzij de strips ongetwijfeld nog wel enkele jaren bijdoen.

Suske en Wiske: De scheve Schot

In het nieuwe verhaal van Suske en Wiske vernemen we dat Lambik schots bloed in zich heeft. Al blijkt uit een DNA-test dat het gaat om een deeltje met heel wat nullen na de komma. Lambik en zijn vrienden trekken daarom naar Schotland om er deel te nemen aan een wedstrijd die de meest Schotse persoon. De hoofdprijs is alvast zeer beloftevol: een echt kasteel in de Highlands. Lambik, Tante Sidonia, Suske en Wiske belanden in het Schotse Moron, een piepklein dorpje naast een groot meer. MacLam, zoals Lambik zich in Schotland laat noemen, is op en top gekleed in traditionele klederdracht, inclusief Schotse rok, en is helemaal klaar voor de wedstrijd. Hij moet het opnemen tegen een potige Duitse Herr Krab.

Terwijl MacLam het beste van zichzelf geeft om te bewijzen dat hij een echte Schot is, gaan Suske en Wiske op ontdekking in het dorp. Al snel wordt duidelijk dat de kasteelwedstrijd maar een klein onderdeel is van de plannen die de inwoners met hun dorp hebben. Kirstie MacBig wil er het MacBig Aquamagichotel bouwen in het meer. Zo kunnen bezoekers voortaan overnachten in het kleine dorp. Maar omdat ze vreest dat toeristen niet meteen de weg naar het saaie dorp zullen vinden, heeft ze zelf gezorgd voor het entertainment. Net zoals er een monster in het meer van Loch Ness zou wonen, leeft er in het meer van Moron een kelpie. Volgens MacBig gaat het om een reusachtig zeemonster dat zich heel sporadisch laat zien. Wanneer Wiske echter ontdekt dat de kelpie slechts een nep mechanisch monster is dat bestuurd wordt vanuit een schuilkelder, wordt ze door MacBig opgesloten zodat het geheim alsnog bewaard blijft.

Geruit tafelkleed als Schotse kilt

Het verhaal rond Lambik die Schotse roots blijkt te hebben, is slechts een kapstok om het verhaal rond Suske en Wiske en het monster in het meer aan op te hangen. De jonge helden beleven opnieuw een spannend avontuur terwijl de wedstrijd van Lambik voor de nodige humor zorgt. Zo draagt Lambik een rood-wit tafelkleed als Schots geruite kilt en hebben de Schotse whisky’s die hij drinkt originele namen zoals Johnny Stalker en On the Socks. Grappige elementen die niet door kinderen worden herkend maar wel door de volwassen liefhebbers van deze striphelden. Wanneer de Schotse inwoners aan het woord zijn, komt er enig ontcijferwerk aan te pas om de soms grappige Engels klinkende woorden en zinnen te ontleden. ‘De scheve Schot’ is dan ook een erg fijn album en een aanrader voor kleine en grote fans.

Nachtwacht: Vuuroog

Het fantastisch werk van Vlad voor Nachtwacht is de vampierengemeenschap niet ontgaan. Ze willen hem opnemen in de Orde van Dracul. Maar daarvoor moet er flink gestudeerd worden want het toelatingsexamen is niet van de poes. Bovendien moet Vlad op zoek gaan naar zijn innerlijke Dracul. Alleen weet hij nog niet wat dat precies betekent.

De stress slaat toe bij Vlad en hij vreest niet te zullen slagen voor het examen. Wilko weet raad: Hij wil stiekem de glazen bol van Keelin gebruiken om te zien of Vlad zal slagen in het examen. Maar wanneer de glazen bol op de grond belandt en breekt, zit er maar een ding op: een nieuwe halen voor Keelin iets te weten komt. Zo’n glazen bol is echter niets minder dan het oog van een rode draak. Vlad en Wilko kunnen niet anders dan zich te begeven naar één van de gevaarlijkste plekken in de onderwereld: Roodland. Dat het een gevaarlijke onderneming wordt staat vast. Niet alleen is een rode draak haast onoverwinnelijk maar hij kan met zijn glazen oog precies voorspellen wat zijn tegenstanders van plan zijn. Vlad en Wilko gebruiken echter een list en zijn de draak te slim af. Maar door deze uit te schakelen geven ze vrij spel aan een nog veel gevaarlijker tegenstander die ermee dreigt heerser te worden over de aarde. Er is dus werk aan de winkel voor de vrienden van de Nachtwacht willen ze de aarde redden van de ondergang.

Het verleden van Vlad uitgediept

In dit zesde album van de vrienden uit Schemermeer komen we meer te weten over het verleden van Vladimir en de Orde van Dracul. Dracula maakte ooit een pakt met de duivel waardoor Dracula in een vampier met bovennatuurlijke krachten transformeerde. Honderden jaren later krijgt Vlad de kans toe te treden tot de Orde van Dracul die de belangrijkste vampieren verenigt.

‘Vuuroog’ zou geen album van Nachtwacht zijn mocht het verhaal zich niet afspelen in de onderwereld waar er gevochten moet worden tegen het kwade. Wat het album een extra geeft, is dat het iets dieper ingaat op een van de hoofdfiguren, namelijk Vlad als vampier. Zo krijgt het personage iets meer diepgang en voel je je als lezer meer betrokken bij de avonturen van het trio. Hopelijk worden de andere personages ook eens meer uitgediept, zodat er op deze verhaallijnen verder kan geborduurd worden in volgende albums.

Wil je zelf de verhalen van UrbanusSuske en WiskeDe Kampioenen en Nachtwacht lezen en meemaken wat er zich afspeelt in hun recentste albums? Je vindt deze en hun andere avonturen alvast online bij bol.com.

Lees ook: Grote striphelden beleven weer spannende avonturen

Volg ons op sociale media of contacteer ons