Deze boeken brengen je helemaal in halloweenstemming!

Deze boeken brengen je helemaal in halloweenstemming!

26 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Om helemaal in de sfeer van Halloween te komen, raadt Deugenieten twee spannende boeken aan: ‘Het mysterie van Winterhuis Hotel’ en ‘Het spookt op nummer 113: ongewenst bezoek’.

Elk jaar wanneer de maand oktober op zijn einde loopt, kijken we bij Deugenieten vol spanning uit naar Halloween. De uitgeholde pompoenen met lichtjes aan de voordeur zorgen tijdens de donkere avonden voor een prettige sfeer. Net als de poppen van heksen en skeletten die sommige mensen in hun voortuin plaatsen.

We doen niets liever dan ons tijdens de lange avonden met een spannend boek onder een warme deken in de zetel te nestelen. Om in de gepaste halloweensfeer te komen, kozen we voor twee verschillende boeken die zeker ook de jongere lezers zullen aanspreken.

Het spookt op nummer 113: ongewenst bezoek

Het spookt op nummer 113‘ is niet zomaar een kinderboek te noemen, het is eerder een combinatie van strip en boek. Het handige formaat bevindt zich trouwens tussen dat van een strip en een boek. De tekening op de harde kaft geeft meteen duidelijk aan waarover het verhaal gaat: een spookhuis en zijn geestige bewoners.

Spoken als oppas

Het verhaal speelt zich af in het rustige stadje Fraaihuyzen. Daar genieten de bewoners van de rust en gezelligheid die de stad uitstraalt. Toch is er een straat die de bewoners liever vermijden: de Jammerstraat, en het huis met nummer 113, daar lopen de inwoners al liever helemaal in een grote boog omheen.

Wanneer Elliot Biglov en zijn ouders verhuizen naar de Jammerstraat 113, beseffen ze niet dat het eigenlijk een spookhuis is. Omdat Elliots ouders het razenddruk hebben met werken, zit Elliot vaak alleen thuis. Of zo lijkt het toch. Hij wordt er vergezeld door vier spoken die al eeuwenlang in het huis wonen: Eva, Walter, Amadea en Angus. Al snel raakt Elliot bevriend met deze geestige bewoners van huis nummer 113. Ze kunnen het zo goed met elkaar vinden, dat de spoken al meermaals een oppas van Elliot de stuipen op het lijf hebben gejaagd waardoor die er steeds als de weerwind vandoorgaan. Tot Elliots nieuwe oppas zich komt aanmelden. Frida Von Schloss lijkt helemaal niet op het type van een oppas en blijkt al helemaal geen kindervriend te zijn. Terwijl ze bovendien maar weinig oog heeft voor Elliot zijn er tal van andere zaken waar haar aandacht wel naartoe gaat. Zo speurt ze elke kamer af op zoek naar iets. Maar wat? Spoken, misschien?

Grappige en spannende graphic novel

‘Het spookt op nummer 113’ is een nieuwe graphic novelreeks voor jonge lezers. Voorlopig is dit het eerste album in het Nederlands, een tweede werd reeds in het Frans uitgebracht. De combinatie van strip en kinderboek is erg aantrekkelijk, vooral voor kinderen die liever geen al te dikke boeken lezen. De ideale verhouding tussen tekst en beeld zorgt ervoor dat dit boek ook perfect geschikt is als voorleesboek. Het verhaal is spannend en grappig tegelijk wat je zin geeft om het boek in een keer te verslinden.

Bij het doorbladeren spreekt het boek al meteen aan. De speelse indeling van de tekeningen varieert constant en de personages treden vaak uit de voorziene kaders. Soms nemen de tekeningen zelfs de hele pagina in! Voor het inkleuren van de tekeningen werd enkel blauw gebruikt, weliswaar met veel schakeringen. Dat klinkt misschien ietwat saai maar past perfect bij het griezelige thema van een spookhuis en zijn spoken. Wij vinden het dan ook een visueel pareltje en hopen dat het tweede deel snel in het Nederlands wordt uitgebracht.

Het mysterie van Winterhuis Hotel

Het Mysterie van Winterhuis Hotel‘ is reeds het derde boek in de reeks van de Amerikaanse auteur Ben Guterson. In elk van zijn boeken speelt het verhaal zich af in en rond het mysterieuze Winterhuis Hotel.

Hotel vol mysterie

Elizabeth Somers, de centrale figuur in de reeks, is intussen ingetrokken bij haar opa Norbridge in Winterhuis Hotel, een prachtig hotel gelegen in de bergen. Wanneer ze niet naar school moet, geniet Elizabeth van skiën in het uitgestrekte sneeuwlandschap dat zich rond het hotel bevindt. Daarnaast kan je haar ook vaak vinden in de grote bibliotheek van het hotel. Maar bovenal heeft ze een voorliefde voor puzzels.

Op een dag davert Winterhuis Hotel op zijn grondvesten. Het hele hotel trilt en beeft gedurende enkele seconden waardoor de gasten verschrikt opkijken. Wanneer ook nog eens blijkt dat een geheimzinnig boek uit een afgesloten kamer is verdwenen en Elizabeth en haar vriend Freddy verborgen boodschappen in de schilderijen aan de muren vinden, wordt het voor hen tijd om op onderzoek te gaan. Het lijkt erop dat iemand probeert de kwaadaardige Gracella Winters, die ergens in de geheime gangen onder het hotel begraven ligt, weer tot leven te wekken. Elizabeth en Freddy moeten de raadsels oplossen om Winterhuis Hotel te redden van Gracella’s duistere magie, voordat het te laat is.

Puzzelen tot het einde

Dit fantasierijke boek dompelt je meteen onder in een mysterieuze sfeer van tovenarij en magische krachten. Het verhaal blijft boeiend, mede dankzij de vele personages die worden geïntroduceerd. Soms is het een hele puzzel om bij te houden wie nu wie is. Maar laat puzzelen nu net een van Elizabeth haar favoriete bezigheden zijn. Je houdt er dus best je hoofd goed bij! Het boek is opgedeeld in relatief korte hoofdstukken en het grote lettertype zorgt voor een vlotte leesbaarheid. Dankzij de tekeningen doorheen het boek, komt het verhaal nog meer tot leven.

De mysterieuze sfeer van het verhaal begint trouwens al bij de de kleurrijke stofomslag. Daarop zien we een vrouw zitten in een kamer met open haard. Door de uitsnijdingen in de stofomslag, zien we door de hoge ramen twee mensen in het sneeuwlandschap staan. De warme kleuren van de boekcover geven dan weer meteen zin om tijdens de komende wintermaanden gezellig in de zetel te kruipen, een warm drankje erbij te halen en je onder te dompelen in het magische sfeer van Winterhotel. De mysterieuze gebeurtenissen en de zoektocht naar een verklaring zorgen ervoor dat dit een spannend boek is dat je in een keer wil uitlezen.

‘Het spookt op nummer 113’ en ‘Het Mysterie van Winterhuis Hotel’ zijn twee boeken vol spoken, magische krachten en mysterieuze avonturen die je gegarandeerd in halloweenstemming brengen. Beide zijn te vinden in de boekhandel of online bij onder meer bookspot.be.

Lees ook: Nachtwacht zorgt voor urenlang spannend leesplezier

BookSpot de online boekwinkel
BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons