De lokroep van het hoge Noorden

De lokroep van het hoge Noorden

11 mei 2021 0 Door Deugenieten

Het hoge Noorden is een prachtige reisbestemming waar je nog volop rustige reisbestemmingen en activiteiten in de natuur en schone lucht kan vinden. Het is dan ook een ideale vakantiebestemming voor wie op zoek is naar rust en authenticiteit.

Heb je onlangs ook zo genoten van ‘Het Hoge Noorden‘ op één? Journaliste Annemie Struyf trok gedurende een jaar door Noorwegen en ging op bezoek bij landgenoten die er een nieuw leven willen beginnen. Maar het zijn niet enkel onbekende Vlamingen die niet kunnen weerstaan aan de roep van het Noorden. Ook VTM-gezicht Staf Coppens verhuisde naar het Noorden. Samen met zijn vrouw Monique en hun twee kinderen gaat hij een camping openen in Zweden. Zelf mochten we het ook al een paar keer ontdekken tijdens een cruise: Het hoge Noorden is een prachtige reisbestemming waar je niet weg wil. En de belangstelling voor Scandinavië en IJsland als vakantiebestemming zal, mede dankzij de toenemende behoefte aan minder drukbezochte reisbestemmingen, de wens voor meer buitenactiviteiten in de natuur en schone lucht, alleen maar toenemen.

Nordic is de toonaangevende aanbieder van authentieke reisbelevingen naar natuurbestemmingen. Niet alleen qua diversiteit maar ook wat betreft variëteit in accommodaties. Zo kan je bij Nordic rondreizen, fiets- en wandelvakanties, vakanties toegespitst op families met jonge kinderen, stedentrips, wildlife, culturele en culinaire reizen boeken. Tijdens je vakantie kan je verblijven in hotels, authentieke blokhutten, lodges, groepsaccommodaties, ijshotels, vakantiehuizen en zelfs overnachten tussen boomtoppen. De Belgische reisorganisatie opende onlangs een kantoor in Nederland

Ook wie de regio via het water wil ontdekken is bij Nordic aan het juiste adres. Je kan er zeereizen langs de Noorse kust én exploratiereizen naar andere ongerepte natuurbestemmingen boeken. Hiervoor scheep je in aan boord van een van de schepen van Hurtigruten. Een zeereis met Hurtigruten is niet te vergelijken met een cruise. De focus ligt hier op de unieke natuurbeleving.

Uniek overnachten

Voor het winteraanbod heeft Nordic een exclusieve samenwerking met een beperkt aantal lodges. Het zijn allemaal kleinschalige en zeer kwalitatieve verblijven.

De Aurora Mountain Lodge ligt goed verborgen op de grens tussen bossen en toendra. De lodge ligt aan de rand van Lannavaara, een piepklein goudzoekersdorpje met slechts 79 inwoners. Het landschap is weids en minder bebost. De feeërieke bossen gaan hier over in ruwe hooglanden en de eerste hoge bergen aan de Noors-Zweedse grens liggen op de achtergrond. Het is de ultieme locatie voor liefhebbers van rust, natuur, authenticiteit en desolate landschappen. De lodge ligt op ongeveer dezelfde hoogte als het bekende aurora mekka Abisko. In de winter is dit een ware noorderlicht hotspot!

De Valkea Lodge ligt op enkele kilometers van de grens tussen Finland en Zweden, op 9km van het Finse dorpje Pello. De locatie op een heuvel straalt meteen rust en gezelligheid uit. De lodge ligt aan de voet van een klein skigebied en aan de rand van echte oerbossen. Het bevroren Valkeajärvi (järvi = Fins voor “meer”) is de ideale plek om noorderlicht te spotten! Het meer is ook het ideale decor voor een eerste kennismakingsrondje met de sneeuwscooter. De bossen en heuvels zijn dan weer ideaal voor wandeling met sneeuwschoenen door de diepsneeuw, sneeuwscootertochten en huskytochten! 

Het Zweedse dorpje Särkimukka ligt 150 km boven de poolcirkel op 67° Noord. Er leven 4 mensen en 190 husky’s. In een straal van 50 km is er geen enkele andere vorm van toerisme. Dit is echt helemaal ‘the middle of nowhere’ en ‘into the wild’. Midden in een bos, idyllisch gelegen aan een meer vind je er de volledig in hout opgetrokken Pinetree Lodge. In de winter is het meer helemaal bevroren en de ideale locatie voor noorderlichtobservaties. In de zomer staat het garant voor uren waterpret. Wie uniek wil overnachten kan de een Aurora Hideaway boeken. In de winter spot je er het magische noorderlicht gewoon vanuit je bed!

In Tärendö, een klein dorpje dat aan een van de grote rivieren in Lapland ligt, ligt de Arctic River Lodge. Het is een voormalig schoolgebouw dat smaakvol gerenoveerd werd door de eigenaars van de Pinetree Lodge. De lodge opende in de zomer van 2018. Het dorpje Tärendö zelf ligt ruim 100 km ten noorden van de arctic circle of poolcirkel, midden in de aurora zone. In de winter heb je vanaf de spectaculaire bevroren Tärendö River een uitstekend zicht op het noorden en dus het noorderlicht. De bevroren rivier is verder het ideale decor om over het ijs te scheuren met een ijsbuggy of eens goed gas te geven met de sneeuwscooter. Ben je op zoek naar een speciale overnachting? Kies dan voor een nachtje in een Aurora Hideaway. Je logeert er in een glazen iglo midden in de natuur en spot in de winter het noorderlicht gewoon vanuit je bed!

De Lapland View Lodge ligt boven op een heuveltop in Luppio, een dorp aan de grens tussen Zweden en Finland. Dankzij zijn ligging heb je een prachtig uitzicht over de omgeving met eindeloze vergezichten. Het is de perfecte lodge om gastronomisch te genieten maar natuurlijk ook om deel te nemen aan de typisch Lapse activiteiten zoals een huskytocht, een sneeuwschoenwandeling en het spotten van het magische noorderlicht.

Het noorderlicht

Het noorderlicht, poollicht of Aurora Borealis ontstaat door uitbarstingen van de zon waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes in het heelal geslingerd worden. Dit worden zonnestormen genoemd. Het noorderlicht heeft een overwegend groene kleur met soms paarsrode lichtsluiers en bevindt zich 100 tot 150 kilometer boven ons.

Het prachtige natuurfenomeen is het best te zien tussen eind augustus en eind april. Om het noorderlicht te kunnen zien, moet er aan twee voorwaarden voldaan worden. Enerzijds moeten er in het heelal zonnestormen plaatsvinden. Anderzijds moet de hemel helder zijn, bewolking belemmert namelijk het zicht. Soms duurt het slechts enkele minuten, op andere momenten kan je urenlang genieten van een prachtige lichtshow.

Wil je zeker zijn dat je tijdens je vakantie geen minuut van de aurora Borealis mist, installeer dan zeker de noorderlicht app. De ‘My Aurora Forecast App‘ is beschikbaar voor Android en Apple.

Rechtstreekse vluchten met Brussels Airlines

Om reislustigen nog sneller naar het hoge Noorden te kunnen brengen werkt Nordic samen met Brussels Airlines. Zo vertrekt begin juli de eerste Brussels Airlines vlucht naar Evenes in het noorden van Noorwegen (Lofoten). Het is trouwens de eerste keer dat er vanaf Brussels Airport rechtstreekse vluchten naar deze bestemming beschikbaar zijn. De Lofoten zullen gedurende de zomervakantie wekelijks aangevlogen worden.

Tijdens het winterseizoen worden ook Kittilä, Kiruna en Bergen (Zuid-Noorwegen) aangevlogen. Kittilä, topbestemming in Fins Lapland zal wekelijks aangevlogen worden van 18 december tot en met 9 april met een bijkomende vlucht elke 5 dagen vanaf 8 december tot 11 april. Daarbovenop zal Kiruna (Zweeds Lapland) rechtstreekse vluchten verwelkomen tijdens het begin en einde van het winterseizoen. Brussel en Bergen worden vier keer verbonden in februari en maart, terwijl Evenes gedurende de zomervakantie van 2021 wekelijks een vlucht ontvangt, mits de reisrestricties in Noorwegen opgeheven worden.

Hoor je ook de roep van het hoge Noorden? Wil in alle rust gaan ontspannen en de prachtige natuur gaan ontdekken? Ontdek alle mogelijkheden op de website van Nordic.

Lees ook: ‘De Grand Tour in Italië’: Op reis door de laars van Europa

Volg ons op sociale media of contacteer ons