De Kampioenen belanden in de cel en de vrienden van Nachtwacht hebben last van een fantoom

De Kampioenen belanden in de cel en de vrienden van Nachtwacht hebben last van een fantoom

26 juni 2021 0 Door Deugenieten

Boma denkt dat zijn worsten binnenkort een succes zullen zijn in Zuid-Amerika. Al blijkt er achter het transport iets anders schuil te gaan. In ‘Vertongen & Co’ is Mark volledig in de ban van een nieuw virus dat de mensheid zal veranderen: het vampierenvirus. De vrienden van Nachtwacht proberen dan weer een hoed met slechte bedoelingen te vernietigen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

F.C. De Kampioenen: Boma in de val

Een zakenman uit Neropampa komt bij Boma een grote container met worsten ophalen. Het ziet ernaar uit dat Boma gouden zaken gaat doen in Zuid-Amerika. De toekomst ziet er veelbelovend uit. Wanneer de container vertrekt om op een schip geladen te worden, blijkt Fernand erin opgesloten geraakt, zonder dat iemand iets heeft gemerkt. Señor Diego, de ietwat louche ogende zakenman, is net als Boma voorzitter van een plaatselijke voetbalploeg. Hij nodigt Boma en de Kampioenen uit om een bezoek te brengen aan Neropampa. De vrouwen blijven thuis en dat zint ze totaal niet.

Eenmaal aangekomen in Neropampa is de ontvangst allerhartelijkst. Boma en zijn vrienden worden in de watten gelegd. Wanneer het schip met de container worsten aankomt in de haven, worden de mannen uitgenodigd om dit grootse moment met eigen ogen mee te maken. Maar zij zijn niet de enige die interesse hebben in de aankomt van de container met worsten. Ook de politie en talrijke pers zijn aanwezig. Wanneer de container door de politie wordt opengebroken, komt Fernand tevoorschijn! En niet veel later blijken er ook wapens in de container te zitten… Boma en zijn makkers worden betichte van wapensmokkel, ze worden gearresteerd en opgesloten in een strafkamp.

Al snel komen ze tot de vaststelling dat ze in een val zijn gelopen van minder betrouwbare figuren. Het enige doel van Boma en de Kampioenen is om uit de primitieve gevangenis weg te komen en terug te keren naar hun vrouwen in België. Maar ontsnappen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Boma in de val‘ is grappig en spannend tegelijk, de ideale mix voor een ontspannen namiddagje strips lezen. Dat de strips van de Kampioenen niet langer louter meer draaien rond voetbal maakt dat er zuurstof is voor andere avonturen. En dat is een goede zaak.

Vertongen & Co: Het virus van de vampier

Mark, Bieke en Paulien worden voor een etentje uitgenodigd bij professor Flessentrekker. Maar als ze daar aankomen is er van alles aan de hand. De professor is verdwenen en alles wijst erop dat hij met geweld is ontvoerd. Inspecteur Porei wordt opgebeld om het mysterie te helpen oplossen. In plaats van hulp creëert die nog meer chaos en twijfel. Ondertussen ontdekt Paulien via beelden van de bewakingscamera’s dat de dader een vampier is. Gelukkig kent Mark een specialist in vampieren: Mircevlad, de vampier uit de Karpaten. Dankzij Skype komen onze vrienden met hem in verbinding en zet hij hen op het juiste spoor.

De enige vampier die overdag kan toeslaan is Drakokul, de dagvampier. Aangezien hij in het stadje Carpentras in de Franse Provence woont, zit er niks anders op voor het viertal dan om hem daar een bezoekje te brengen. Maar Marks bolleke is niet echt comfortabel om zo ver mee te reizen. Gelukkig geraken ze via oma Boma aan een sneller vervoersmiddel. Ze leent hen Boma’s reclamehelikopter die eruit ziet als een vliegende worst.

Eenmaal aangekomen komen ze dankzij een verkoper van knoflook de schuilplaats van de beruchte vampier te weten. Die koopt namelijk elke week de hele voorraad knoflook op bij de marktkramer. Wanneer ze bij het kasteel van Drakokul arriveren worden ze door Drakokul zelf ontvangen. Voor de speciale gelegenheid heeft hij zich netjes als mens getransformeerd. Door een sluwe list belanden de vrienden in de kelder van het kasteel, waar ook professor Flessentrekker zit. In een laboratorium maakt hij in opdracht van zijn ontvoerder een vampierenvirus. Dat moet Drakokul in staat stellen om de hele mensheid in vampieren te veranderen, zonder dat ze gebeten hoeven te worden. Maar zal het ooit zo ver komen en zal professor Flessentrekker erin slagen zo’n virus aan te maken?

Dat het coronavirus ook de makers van strips inspireert, was al te merken in onder meer ‘De Atchoembloem‘ van Jommeke. In ‘Het virus van de vampier‘ zijn de makers in ieder geval creatief aan de slag gegaan met het onderwerp. Markske doet waar hij de beste in is: onhandig zijn. Vanzelfsprekend levert dat weer de nodige grappige momenten op.

Nachtwacht: Het Fedora fantoom

De vrienden van Nachtwacht hebben hun geheime kamer opgeruimd en daarbij heel wat oude spullen verzameld. Ze beslissen de versleten toverspullen te verbranden zodat ze niet in verkeerde handen zouden terechtkomen. Om zeker te zijn dat met de spullen ook de toverkracht verdwijnt gaat de verbranding gepaard met enkele toverspreuken. Niks aan de hand dus tot Vlad, Wilko en Keelin het vuur snel moeten doven omdat sheriff Cooper op komst is. Omdat de sheriff onder geen beding mag doorhebben wat de vrienden aan het uitspoken zijn moeten ze vluchten met de overblijvende spullen.

Wanneer Cooper bij het vuurtje een achtergebleven oude hoed vindt, gooit hij die achteloos in het nog smeulende vuur. Weet hij veel dat die hoed toverkracht bevat en dat hij daardoor per ongeluk Fedora, een oude geest met ontzaglijke magische krachten, laat ontsnappen. Het fantoom vestigt zich in de hoed van Cooper en krijgt hem zo meteen in zijn macht. Wanneer Nachtwacht merkt dat Cooper zich opeens wel erg vreemd gaat gedragen, onderzoeken ze de zaak. Maar vooraleer ze kunnen ingrijpen is Fedora hen te snel af. Via Coopers betoverde hoed overmeestert Fedora de inwoners van Schemermeer en zet hij hen aan het werk in zijn hoedenfabriek. Met deze magische hoofddeksels wil het fantoom een slavenleger oprichten om de wereld te veroveren.

De Nachtwacht staat voor een haast onmogelijke opdracht, zeker wanneer zelfs Wilko ten prooi valt aan Fedora. Maar dan bedenken ze een al even bijzonder als gevaarlijk plan om de de hoed van Cooper voorgoed te laten verdwijnen. Maar weten ze daarmee ook het Fedora fantoom uit te schakelen?

In de wereld van magie zijn veel dingen mogelijk, zo ook een fantoom dat de macht wanneer het zich in een hoed weet te nestelen. ‘Het Fedora fantoom‘ zorgt alweer voor verrassende en spannende wendingen in het verhaal en zal ongetwijfeld bij de jonge fans van Nachtwat in de smaak vallen. Nog meer dan bij de andere strips uit de reeks geldt hier: Eind hoed, al hoed!

De nieuwe avonturen van F. C. De Kampioenen, Vertongen & Co. en Nachtwacht zijn nu te vinden in de boekhandel. Je kan de strips ook makkelijk via onderstaande linken bestellen.

Lees ook: Jeugdboek ‘De valstrik’ van Jo Claes is “niet voor mietjes”

Volg ons op sociale media of contacteer ons