De fascinerende Mayacultuur in Centraal-Amerika

De fascinerende Mayacultuur in Centraal-Amerika

23 februari 2021 0 Door Deugenieten

Op vakantie gaan in Centraal-Amerika staat garant voor mooie stranden, indrukwekkende natuur en prachtige wandelroutes. Naast de overweldigende steden en pittoreske dorpen vind je er talrijke bezienswaardigheden en een intrigerende Mayacultuur.

Staat een vakantie naar Centraal-Amerika ook hoog op je verlanglijstje voor wanneer reizen weer kan? De regio vormt een landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika en wordt omarmd door de Stille en de Atlantische Oceaan. Centraal-Amerika integreert een samensmelting van talrijke culturen, etnische groepen, talen en tradities afkomstig uit verschillende voorouderlijke culturen.

Naast de Azteken en Inca’s is de Mayacultuur een van de meest fascinerende beschavingen van deze regio. In met name Guatemala, Honduras, Belize en El Salvador zijn nog ontelbaar veel monumenten, tempels en piramides van de Maya’s te bezichtigen. Ook in Mexico vind je sporen terug van de Mayacultuur terug. Dit vooral in Yucatan, Campeche, Tabasco, Quintana Roo en Chiapas.

Guatemala

Een van de indrukwekkendste Maya complexen vind je in Tikal, in het departement El Péten in het noorden van Guatemala. Je kan er meer dan 3000 monumenten terugvinden. Tikal was de allergrootste en één van de belangrijkste Mayasteden met enkele tempels die dateren uit de 4e eeuw B.C. Naast Tikal zijn er nog andere Mayacomplexen die ook zeker een bezoek waard zijn. Zo bijvoorbeeld Uaxactun, Yaxha-Nahum-Naranjo in de Peten regio, Iximche in Chimaltenango, Quirigua, Tak´alik AbÁj en Zaculeu in Huehuetenango. La Danta is de naam van de hoogste piramide (70 meter) in het El Mirador complex.

Honduras

Wat Tikal is voor Guatemala, is Copan voor Honduras. Dit tempelcomplex nabij de stad Copan Ruinas aan de grens met Guatemala. De Ruta Maya loopt langs deze ruïnes die door UNESCO erkend werden als werelderfgoedlocatie in 1980. Indrukwekkend is de ‘Escalinata de los jeroglificos’ – de hiërogliefentrap trap met meer dan 2000 hiërogliefen.

Mayabeschaving in Belize

Wanneer het aankomt op de hoeveelheid en verscheidenheid qua Maya ruïnes dan staat Belize op de eerste plaats. Het land kan dan ook gezien worden als het epicentrum van de Mayacultuur. Onder de pareltjes onder andere Xunantunich, Caracol, Lamanai, Cahel Pech, Altun Ha en Lubaantun. Caracol in het Cayo district was de grootste Maya stad in Belize. Een van de hoogtepunten daar is Cana, een 42-meter hoge piramide.

Mayacultuur in El Salvador

Een voordeel van een rondreis langs Maya plekken in El Salvador is dat ze allemaal redelijk dicht bij elkaar liggen. Joya de Cerén, ook wel bekend als het ‘Pompeï van Amerika’, lag bedolven onder vulkaanas. Vandaag geeft het een prachtige indruk van het leven in een boerendorp ten tijde van de Mayas. Tazumal op 60km ten westen van de hoofdstad San Salvador in Chalchuapa, worden dan weer algemeen beschouwd als de fraaiste ruïnes van El Salvador. De derde site van belang is San Andres in de Zapotitán vallei. Ook deze ruïnes waren deels bedekt door een vulkaanuitbarsting in 1658. Na opgravingen  is er inmiddels weer heel wat blootgelegd, waaronder het Acrópolis complex met piramiden en huizen

Zoals je ziet zijn er overvloedig opties om meerdere overblijfselen van de Mayacultuur te bezoeken. Ze zijn dan ook een absoluut hoogtepunt van iedere vakantie naar Centraal-Amerika. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van de Maya’s? In deze online winkel vind je tal van interessante boeken over de Mayabeschaving.

Lees ook: De ultieme roadtrip langs de mooiste hotspots van Catalonië

Volg ons op sociale media of contacteer ons