De Belg heeft zin om te reizen maar durft (nog) niet te boeken

De Belg heeft zin om te reizen maar durft (nog) niet te boeken

17 maart 2021 3 Door Deugenieten

Reizen zit er nu even niet in maar we staan te popelen er weer op uit te trekken. Toch hebben de meeste Belgen momenteel een flinke drempelvrees als het aankomt op het boeken van hun zomervakantie.

Traditioneel zijn de maanden januari en februari belangrijke boekingsmaanden voor een zomervakantie. De ‘vroege vogels’ worden aangetrokken door de talrijke vroegboekvoordelen en de uitgebreide keuze.

Toch noteert TUI, in vergelijking met vorig jaar, nu 60% minder boekingen. Toch heeft de Belg zin om te reizen. Uit een enquête in december 2020 gaf 80% van de ondervraagden aan deze zomer zeker op vakantie te willen gaan maar momenteel nog af te wachten door de aanhoudende onzekerheid rond de mogelijkheden tot reizen. 

Trends in boekingsgedrag

Bij een analyse van de reserveringen merkt TUI dit jaar een aantal nieuwe trends in het boekingsgedrag van de Belg. Deze trends wijken sterk af van wat er in een normaal jaar gebeurt, maar zijn logisch te verklaren door de heersende onzekerheid als gevolg van de COVID-pandemie.

  • Bij 1 op 3 vroegboekingen (30%) werd de reis betaald met een coronavoucher van 2020. Deze reizigers willen hun voucher gebruiken voor een nieuwe boeking, gesterkt door de garantie  dat ze hun TUI-reis nog 2 keer kunnen omruilen, mochten ze dit later opportuun achten.
  • De helft van de koppels die een reis boekten is ouder dan 55 jaar. Deze leeftijdsgroep komt als een van de eersten aan beurt voor een vaccin en vertrouwt er duidelijk op dat veilig reizen voor hen binnenkort mogelijk zal zijn.
  • Daarnaast is er een sterke verschuiving van het voorjaar naar het najaar. In januari/februari 2019 was 48% van de boekingen voor de vertrekperiode van april tot juni en slechts 11% voor een afreis in september/oktober. Dit jaar zijn die verhoudingen volledig anders: 26% voor het voorjaar en zelfs 28% voor het najaar. Het vertrouwen dat de vaccinatie tegen dit najaar afgerond zal zijn speelt hier een belangrijke rol in.
  • Bij families staan de schoolvakanties centraal en pieken de zomermaanden juli en augustus. De paasvakantie, traditioneel de tweede belangrijkste vakantieperiode van het jaar, is dit jaar nauwelijks op gang gekomen door het voortdurende verbod op niet-essentieel reizen.
  • Qua type vakantie is er eveneens een grote verschuiving: liefst 23% kiest dit jaar een dichtbijvakantie. Dat was in 2019 slechts 10%. De grote verliezers zijn de skivakanties die ook tijdens de paasvakantie niet kunnen doorgaan. Ook het stedentoerisme kent een sterke terugval: nog maar 2% boekte de voorbije twee maanden een citytrip.

Durf jij er dit jaar op uit te trekken? Of wacht je nog even met het maken van reisplannen? Laat het ons gerust weten in de comments!

Lees ook: 4 heerlijke vakantie-ideeën voor de ultieme roadtrip door Italië

Volg ons op sociale media of contacteer ons