Culinaire Council van Holland America Line bestaat 10 jaar: een decennium gastronomische hoogtepunten op zee

Culinaire Council van Holland America Line bestaat 10 jaar: een decennium gastronomische hoogtepunten op zee

15 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Deze week viert Holland America Line de tiende verjaardag van de Culinary Council. De Culinary Council bestaat uit internationaal bekende (sterren)chefs die wereldwijde invloeden samenbrengen in alle eetgelegenheden aan boord.

Sinds haar ontstaan in 1873 staat Holland America Line bekend voor haar ruime en comfortabele schepen, bekroonde service, culturele ervaringen en lekker eten. De van oorsprong Nederlandse rederij brengt haar gasten naar ruim 400 havens in meer dan 98 landen. De reizen hebben zowel populaire als minder bekende havens in de Caraïbische Eilanden, Alaska, Europa, Mexico, Zuid-Amerika, het Panamakanaal, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië als bestemming. Daarnaast biedt de rederij unieke cruises naar Antarctica en uitgebreide Grand Voyages die tot 115 dagen lang kunnen zijn.

Op alle schepen van Holland America Line zijn hoogstaande services en faciliteiten onder de naam ‘Savor the Journey’ geïntroduceerd. Zo kan je kennismaken met het Culinary Arts Center i.s.m. America’s Test Kitchen, Explorations Café in samenwerking met The New York Times en de Digital Workshop met Windows. Bijzonder entertainment is iedere avond te vinden in het Lincoln Center Stage, Billboard On board, B.B. King Blues Club en de Rolling Stone Rock Room.

Dineren kan bij een verscheidenheid aan restaurants, waar voor de gasten een exclusief menu is samengesteld door Holland America Line’s Culinary Council.

In de afgelopen 10 jaar heeft de Culinaire Council een grote invloed gehad op de menu’s aan boord van Holland America Line. De Culinary Council van Holland America Line bestaat uit acht all-star chef-koks, ieder met zijn of haar eigen culinaire achtergrond en passies die weer garant staan voor ongelooflijk dineren aan boord.

Acht topchefs

De Culinary Council wordt geleid door Holland America Line’s Masterchef Rudi Sodamin. De internationale (sterren)chefs Jonnie Boer, David Burke, Edouardo Jordan, Kristen Kish, Andy Matsuda, Ethan Stowell en Jacques Torres zijn de andere leden. Holland America Line werkt ook samen met wijnexpert James Suckling. Hij stelt de wijnkaarten samen. De bekende mixologist Dale De Groff is verantwoordelijk voor het cocktailmenu.

Rudi Sodamin

Sodamin is geboren in Oostenrijk en opgeleid in Frankrijk. Naast een serie kookboeken bracht de meesterkok ‘Food Faces‘ uit. In dit kunstboek toont hij meer dan 150 afbeeldingen van eetbare creaties die een grillig spectrum van menselijke emoties weergeven. De ‘Food Faces’ pronken eveneens op de borden van Rudi’s Sel de Mer aan boord van de schepen. Zijn innovatieve aanpak heeft hem tot de meest gedecoreerde chef-kok op de wereldzeeën gemaakt.

Jonnie Boer

De in Nederland geboren chef-kok Jonnie Boer is de drijvende kracht achter De Librije, een regionaal fine-dining restaurant. De Librije, erkend als een van ‘De 50 beste restaurants ter wereld‘, heeft sinds 2004 elk jaar drie Michelinsterren. Boer werd in 2005 uitgeroepen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, een van de hoogste onderscheidingen van Nederland.

David Burke

David Burke is restauranthouder, kookboekauteur, uitvinder en adviseur bij ESquared Hospitality, deze laatste is eigenaar en beheerder van het BLT-restaurantmerk. Hij is te zien geweest in ‘Iron Chef America‘ en ‘Top Chef Masters‘. Hij is afgestudeerd aan het Culinary Institute of America en heeft gewerkt met legendarische chef-koks in Frankrijk en New York.

Edouardo Jordan

De veelgeprezen restauranthouder Edouardo Jordan is eigenaar van drie van de populairste restaurants in Seattle: Salare, JuneBaby en Lucinda Grain Bar. Jordan werd in 2016 door het tijdschrift ‘Food & Wine’ uitgeroepen tot een van de beste nieuwe chef-koks. Hij werd in 2016 ook genomineerd voor een James Beard Award en was een James Beard Award-finalist in 2017. In 2018 ontving hij de prestigieuze James Beard Award voor Beste Chef Northwest.

Kristen Kish

Kristen Kish is winnaar van het tiende seizoen van ‘Top Chef‘. Ze heeft in veel spraakmakende restaurants gewerkt, waaronder Michelin-sterrenchef Guy Martin’s Sensing en Barbara Lynch’s Stir. Kish heeft haar eigen restaurant, Arlo Gray, in Austin (Texas). In 2017 lanceerde ze haar eerste kookboek: ‘Kristen Kish Cooking’.

Andy Matsuda

De in Japan geboren Matsuda heeft meer dan 35 jaar ervaring als sushi-meester en loopt voorop op het gebied van sushi-trends en -technieken. Bij Matsuda’s Sushi Chef Institute in Los Angeles (Californië) geeft hij les aan aspirant-chefs en professionals over sushi en de Japanse keuken.

Ethan Stowell

Met een indrukwekkende selectie van veelgeprezen restaurants heeft Stowell bijgedragen aan het veranderen van het gezicht van de foodscene in Seattle. Hij werd in 2008 door ‘Food & Wine’ uitgeroepen tot een van de beste nieuwe chef-koks in Amerika en in 2013 verkozen tot een van de beste nieuwe chef-koks All-Stars.

Jacques Torres

Torres, bekend als ‘Mr. Chocolate‘, is een in Frankrijk opgeleide meesterkok en ambachtelijke chocolatier. Hij is winnaar van een James Beard Award. Nadat hij was opgeklommen tot chef-patissier bij de legendarische Le Cirque in New York, opende hij een chocoladefabriek en winkels in heel New York. Torres is co-host en hoofdjurylid van de Netflix-culinaire show ‘Nailed It’ met Nicole Byer.

Wat is er nodig om alle gasten aan boord van eten te voorzien?

De schepen van Holland America Line bieden een uitgebreid gamma aan verleidelijke eetgelegenheden. Er is dan ook een volledig team van chef-koks, bedienend personeel en een zeer goed gevulde keuken nodig om iedereen aan boord van eten te voorzien.

Er wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, dus is het misschien niet verwonderlijk dat er tijdens een 7-nachten cruise op de Nieuw Statendam meer dan 42.000 eieren worden gegeten. Een vers en persoonlijk samengestelde salade zorgt voor een geweldig, gezonde lunch. Er worden tijdens een week dan ook maar liefst 5.600 van gemaakt bij de Wild Harvest in de Lido Market. Voor zeven nachten met onvergetelijke diners, wordt er ongeveer 90 kg pasta gekookt bij het Canaletto restaurant en ongeveer 272 kg Double R Ranch beef gebakken in de Pinnacle Grill.

Meer informatie over de culinaire ervaringen aan boord van Holland America Line vind je op de hollandamerica.com.

Lees ook: Holland America Line: 147 jaar geschiedenis en veerkracht

Volg ons op sociale media of contacteer ons