Black Friday: Wanneer een studentikoze ontgroening eindigt in een gitzwart drama

Black Friday: Wanneer een studentikoze ontgroening eindigt in een gitzwart drama

5 oktober 2020 0 Door Deugenieten

Black Friday is een spannende thriller over de ontgroening van eerstejaarsstudenten. Ze zijn bereid heel wat vernederingen te ondergaan om erbij te horen. Tot het fout loopt…

De lessen aan de hogescholen en universiteiten zijn ondertussen weer begonnen. Voor veel studenten betekent dat ook het begin van een alweer druk academiejaar vol nevenactiviteiten met studiegenoten. Sommigen willen ten volle van het studentenleven genieten en worden dan ook graag lid van een studentenvereniging of studentenclub. Maar voor het zover is moeten ze wel eerst worden gedoopt.

Over zo’n dooprituelen gaat Black Friday. Deze thriller volgt de ontgroeningsweek van Ris en Megan, twee eerstejaarsstudenten die maar al te graag lid willen worden van studentenclub Veneris Dies Nigra. Bovendien strijden ze allebei mee voor een plaatsje in ‘Het Huis’, een luxeverblijf waarvoor slechts een handvol leden van Veneris Dies Nigra zijn uitverkoren. En om daar te geraken willen ze ver gaan. 

“Na deze ontgroening hoor ik er eindelijk bij”

Dat de ontgroening tijdens deze 5 dagen niet altijd even respectvol en proper zal verlopen, hebben Ris en Megan er voor over. Ze weten immers dat wie volhoudt, vrienden voor het leven heeft. De ouderejaars zijn dan ook niet te benauwd om erg vieze en soms ronduit gevaarlijke opdrachten te bedenken. Het hoogtepunt is de laatste dag van de ontgroening, de zogenaamde Black Friday. Een dag die gitzwart zal eindigen…

Dat de studentendoop geen goed einde kent, wordt in het begin van het boek al duidelijk gemaakt door een fragment uit een politieverhoor van Megan. Zo’n fragmenten komen we doorheen het boek meermaals tegen, waardoor het langzaam duidelijk wordt wat er zich op die noodlottige Black Friday heeft afgespeeld.

Het eigenlijke verhaal wordt afwisselend verteld door de ogen van Ris en Megan. Zij beschrijven de wansmakelijke daden die ze moeten ondergaan, de vernederingen die daarmee gepaard gaan maar ook de vriendschappen die al snel ontstaan met de andere eerstejaarsstudenten die hetzelfde lot zijn toebedeeld.

Auteur Maren Stoffels heeft een toegankelijke schrijfstijl die maakt dat het verhaal erg vlot leest. Ze weet de emotionele en fysieke beproevingen van de novieten zo te beschrijven dat het voelt alsof je als lezer een van hen bent. Doorheen het hele verhaal weet Stoffels de spanning erin te houden, zodat wij het boek op één avond hebben verslonden. Black Friday onderscheidt zich door een originele plot en verrassend einde. Je houdt er best even je aandacht goed bij om de volledige puzzel te kunnen maken.

De Nederlandse Maren Stoffels is met ‘Black Friday’ niet aan haar proefstuk toe. Ze debuteerde in 2005 met ‘Dreadlocks & Lippenstift’. De laatste jaren schreef ze al meerdere thrillers voor jongeren (12+) waaronder ‘Escape Room’, ‘Fright Night’ en ‘Room Service’. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

‘Black Friday’ is uitgegeven bij Leopold en vind je nu in de boekhandel of online. Nog tot eind oktober krijg je bij je aankoop het gratis kinderboekenweekgeschenk.

Lees ook: Feest in Zonnedorp, Jommeke wordt 65 jaar!

 

BookSpot de online boekwinkel
BoekenBoeken
Volg ons op sociale media of contacteer ons