Ben jij een ziener of een geest? Ontmasker de moordenaar in het bordspel ‘Beau Séjour’

Ben jij een ziener of een geest? Ontmasker de moordenaar in het bordspel ‘Beau Séjour’

13 december 2021 0 Door Deugenieten

Net als in de gelijknamige televisiereeks gaan in het bordspel ‘Beau Séjour’ de geest van het vermoorde lichaam en de zieners op zoek naar een moordenaar. Het spel is een soort whodunit waarbij een van de spelers de rol van de sluwe moordenaar speelt. Maar wie is precies die speler die je beter niet te veel vertrouwt?

Liefhebbers van spannende fictie zullen ongetwijfeld enorm hebben genoten van de televisiereeks ‘Beau Séjour‘. Beide seizoenen hadden een afzonderlijke verhaallijn maar wel een terugkerend thema, namelijk een hoofdpersonage dat als een soort geest zijn eigen overlijden onderzoekt. In het eerste seizoen ontwaakt Kato, gespeeld door Lynn Van Royen, helemaal onder het bloed en zonder herinneringen naast haar eigen lijk in hotel Beau Séjour. In seizoen twee, dat zich volledig afspeelt in Zeebrugge, speelt Gene Bervoets de rol van zijn leven als Maurice Teirlinck. Deze voormalige marinecommandant ziet zijn eigen lijk hangen aan de mast van de zeilboot Beau Séjour maar kan niet geloven dat hij zelfmoord heeft gepleegd. In beide seizoenen onderzoeken de hoofdpersonages hun eigen dood. Tijdens de zoektocht naar antwoorden ontdekken ze gaandeweg dat er enkele mensen zijn die hen wel nog kunnen zien en horen.

De geest, de zieners en de moordenaar

In het ‘Beau Séjour’ bordspel herbeleef je diezelfde mysterieuze sfeer. Net als in de serie start het verhaal met een moord. Eén van de spelers is de geest van het vermoorde slachtoffer. De andere spelers zijn de zieners, zij kunnen als enige communiceren met de geest. Tijdens het spel moet er zoveel mogelijk informatie verzameld worden over de omstandigheden van de moord. Zo moeten de spelers proberen te weten komen waar de geest werd vermoord, met welk moordwapen, wie getuige was van de moord en tenslotte wie de moordenaar is. En die moordenaar bevindt zich onder de spelers. Want één speler doet maar alsof en probeert de andere zieners op het verkeerde been te zetten. Zijn doel is om het hele onderzoek te saboteren en zo het spel te winnen.

De geest communiceert tijdens het spel niet op een directe manier met de zieners, maar geeft eerder aanwijzingen over de moord. De geest doet dat aan de hand van itemkaarten die hij plaatst in de kolom getuige, locatie of moordwapen op het spelbord. Hoe hoger het item in een kolom terechtkomt, hoe groter de connectie met het te zoeken element. Op deze manier kan de geest hints geven die verwijzen naar de omstandigheden van de moord. Als een ziener denkt voldoende informatie over een specifiek element te hebben gekregen, kan hij ervoor kiezen om een fotokaart aan te wijzen. Denk je bijvoorbeeld dat de geest werd vermoord op het strand, dan leg je een van de spelersfiches op de fotokaart van het strand. Of de geest ook daar daadwerkelijk vermoord werd, zal pas later onthuld worden.

Ontrafel de hints, ontmasker de moordenaar

Wanneer de rode kaart uit de itemkaarten wordt neergelegd, stopt de eerste fase van het spel. In de tweede fase wordt gekeken hoeveel correcte fotokaarten er door de zieners werden aangewezen. Hoe meer fotokaarten er zijn waarop een spelersfiche ligt, hoe groter de kans dat er voldoende correcte elementen geselecteerd zijn om het spel te winnen. Het is ook in deze fase van het spel dat iedereen een speler aanduidt die ze ervan verdenken de moordenaar te zijn. Nu is het moment aangebroken waarop de geest onthult waar de moord gepleegd werd, met welk moordwapen, en wie de getuige was. Maar ook de moordenaar maakt zich nu kenbaar.

Werd de juiste speler als moordenaar aangewezen en zijn twee van de drie elementen (getuige, locatie, moordwapen) correct geraden, dan winnen de zieners en verliest de moordenaar. Als er een speler werd aangeduid die niet de moordenaar blijkt te zijn moet de echte moordenaar al zijn spelersfiches, die op correct geraden fotokaarten liggen, verwijderen. Daardoor kan het zijn dat een correct geraden element niet meer meetelt in de eindscore en de zieners alsnog het spel verliezen. Op dat moment is de moordenaar de grote winnaar van het spel.

Of je nu moordenaar, geest of ziener mag spelen, elke rol heeft zijn eigen uitdagingen en maakt dat het spel van begin tot einde boeiend blijft. Om het spel te spelen heb je minimum drie tot maximum zes spelers nodig. Het spreekwoord ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ is bij dit spel dan ook helemaal van toepassing. Aangezien je een speler hebt die geest is en eentje die moordenaar speelt, heb je dus minstens 1 ziener nodig. Bij meer zieners wordt het moeilijker raden wie de rol van moordenaar of zich neemt. Meer spelers maakt het dus iets spannender om de moordenaar te ontdekken. Naast dat spelelement zijn vooral de hints die de geest geeft, aan de hand van de itemkaarten in de kolommen op het spelbord, erg spannend. Aangezien de geest niet praat en enkel communiceert via de itemkaartjes, is het voor de overige spelers gissen welke connecties de geest tussen de kaartjes en de moord probeert te leggen. Er is dus heel wat overleg nodig tussen de zieners. Ondertussen is het ook opletten welke speler als moordenaar de boel probeert te saboteren.

Nog meer lees- en speurplezier

Eens de spelregels bij iedereen gekend zijn, wordt het spelen van dit spel steeds leuker. Ook het feit dat elke speler andere connecties legt tussen de itemkaarten en de moordelementen maakt dat geen enkel spel hetzelfde is. Aangezien een spelletje zo’n drie kwartier duurt, kan je op een namiddag of avond enkele keren op zoek gaan naar de moordenaar, de getuige, de locatie en het moordwapen. En wie tussen het spelen door maar niet genoeg krijgt van deze whodunit, kan zich verdiepen in een nieuw verhaal in boekvorm: ‘Beau Séjour – De schaduwwereld‘. Wij vonden het alvast de ideale metgezel voor een lekker spannend weekend. Je kan er hier meer over lezen.

Ben je zelf een echte speurneus en kan jij goed verbanden leggen tussen verschillende elementen? Dan is het bordspel ‘Beau Séjour‘ zeker iets voor jou! Zin om nog meer detective te spelen? Neem dan zeker een kijkje naar onze ervaringen met het bordspel ‘Undercover’. Wedden dat dat ook helemaal op je speurderslijf geschreven is?

Lees ook: Ga ‘Undercover’ met Bob Lemmens en ontmasker zelf de moordenaar

Volg ons op sociale media of contacteer ons