Cadeautip: 6 boeken waarmee je elke jongere aan het lezen krijgt

Cadeautip: 6 boeken waarmee je elke jongere aan het lezen krijgt

22 december 2021 0 Door Deugenieten

Bingewatchen, gamen,… er zijn tientallen manieren waarop jongeren zich urenlang kunnen bezighouden. En het zal je misschien verwonderen maar ook lezen is één van hun favoriete bezigheden. Veel jongeren maken zelfs de overstap van hun digitaal tijdverdrijf naar het geschreven woord. Logisch, want op een goed boek staat geen leeftijd. Met deze zes jeugd- en young adult-boeken krijg je alvast elke tiener aan het lezen.

De magische wereld van Charlie – De leerling-toveraar

Fans van ‘Harry Potter‘ en ‘Nevermoor‘ kunnen zich nu laten betoveren door ‘De magische wereld van Charlie‘, een nieuwe serie van Audrey Alwett. In ‘De leerling-toveraar’, het eerste deel van de serie, neemt Alwett je mee naar een magisch universum vol humor, spreuken en bijzondere avonturen.

Charlie Vernier is een doodgewone tiener. Tenminste, als je niet meerekent dat zijn school in een oude luciferfabriek is gehuisvest, zijn moeder er de directeur is en zijn knorrige kat meer in de smiezen heeft dan de meesten van Charlies leeftijdsgenoten. Op een dag ontdekt Charlie dat zijn grootmoeder, die vijf jaar geleden op mysterieuze wijze is verdwenen, een briljante tovenares was. En hij zou zelf weleens iets te maken kunnen hebben met haar verdwijning. Om zijn oma te vinden, zit er voor hem niets anders op dan tovenaarsleerling te worden. Maar in de tovenaarswereld staat er een oorlog op uitbreken. Verschillende partijen zijn uit op de zeldzaamste stof die er bestaat: magie. Lukt het Charlie om zijn oma te redden voor de oorlog uitbreekt?

‘De leerling-toveraar’ is een absolute aanrader voor kids vanaf 10 jaar die houden van een flinke portie verbeelding.

De goede dieven

Vier kinderen, een gevaarlijk plan en het grootste avontuur ooit, daar draait het allemaal om in ‘De goede dieven‘, de nieuwe klassieker van Katherine Rundell.

Manhattan, 1920. Na een lange bootreis komt Vita Marlowe samen met haar moeder in Amerika aan. En er is werk aan de winkel want een beruchte oplichter heeft het huis en alle bezittingen van haar grootvader Jack gestolen. Vita is vastberaden om haar grootvader op te vrolijken en verzint een list om het huis terug te krijgen. Samen met een jonge zakenroller en twee circusjongens smeedt Vita een extreem gevaarlijk plan: ze gaan de grootste overval ooit plegen. Maar wat zijn ze bereid op te geven om dit onrecht recht te zetten?

Katherine Rundell is een van de belangrijkste Britse auteurs van dit moment. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn haar boeken zeer geliefd bij kinderen en hun (groot)ouders. Eerder verschenen van haar ook: ‘Feo en de wolven‘, ‘De ontdekkingsreiziger‘ en ‘Sophie op de daken‘.

Mission One

Wat zou jij doen als je leven op een dag volledig op zijn kop zou staan, je niet langer een gewone tiener was, maar de wereld moest redden? Het overkomt Ellen, Sam, Milly, Ricky, Joyce, Steve en Winston. Ze worden geheim agenten. Hun opdracht: het opnemen tegen aartsvijand en superbrein Medusa en zijn criminele organisatie.

In ‘Mission One‘ doen 7 tieners mee aan de game Mission X. De jonge helden worden geteleporteerd ín het internet, ín de wereld achter het computerscherm. Ze komen er terecht in T-Polis, een onbekende, gevaarlijke stad van bits en bytes, waar hun vriendschappen zwaar op de proef worden gesteld.

Aron Wade studeerde af als acteur aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en is een gekend televisiegezicht. Ria Maes begon haar carrière als freelance journaliste bij diverse Vlaamse weekbladen. Als auteur geniet ze vooral bekendheid dankzij de dagboeken van Sara. Met ‘Mission One’ debuteren ze als jeugdauteurs.

Terwijl team internet ‘Mission One’ tot een succesvol einde brengt betalen ze er uiteindelijk een grote prijs voor. Hoe het verder gaat zal je kunnen lezen in ‘Mission Two‘.

Zout

Waarom is het zo makkelijk om van Claire Hale te houden? Waarom is het zo makkelijk om die perfecte influencer perfect te vinden? In haar meeslepend debuut ‘Zout‘ schetst Doreen Hendrikx een beeld van de complexiteiten van sociale media, eetstoornissen en hoe ze het zelfbeeld van tieners beïnvloeden.

Maud is zeventien en helemaal in de ban van het perfecte leven van Claire Hale. Tot ze door haar beste vriend wordt uitgedaagd om haar liefde voor eten op Instagram te delen met de wereld en ze zelf ondervindt waarom het zo makkelijk is om van Claire Hale te houden. Omdat niets zo makkelijk is als het lijkt.

Met haar vlotte schrijfstijl neemt Doreen je mee in het verhaal van Maud vanaf het moment dat ze haar Instagrampagina aanmaakt tot ze bijna bij haar gestelde doel is. Onderweg schetst ze een, niet altijd even fraai, beeld van de gevolgen van sociale media op het zelfbeeld van jongvolwassenen. Tegelijkertijd deinst Doreen er ook niet voor terug om thema’s zoals homofobie, pestgedrag, vriendschappen en rouw aan te snijden.

Escape room

Wie ooit al eens met vrienden een escape room heeft bezocht zal zich onmiddellijk terugvinden in het verhaal van Alissa, Sky, Mint en Milas. De vier vrienden besluiten om naar een escape room te gaan. Terwijl ze zich in het begin nog goed amuseren slaat de sfeer helemaal om wanneer blijkt dat iemand buiten de escape room andere plannen heeft voor een van hen. Maar wie? Opeens lijkt ontsnappen uit de kamer veel belangrijker te zijn geworden dan zomaar een gezellige uitstap met vrienden.

Opnieuw weet Maren Stoffels, die in 2005 haar eerste boek ‘Dreadlocks & Lippenstift’ uitbracht, je van bij de eerste zin mee te nemen tijdens een bloedstollend avontuur. Haar boeken zijn razend populair bij adolescenten omdat ze er zoveel van zichzelf in herkennen door thema’s als anorexia, pesten, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap. TIP:Black Friday‘ is een spannende thriller over een studentikoze ontgroening die eindigt in een gitzwart drama.

Escape room‘ is een erg spannend boek met een vlot verhaal dat je in één ruk wil uitlezen. Een bezoek aan een escape room zal na het lezen van dit zenuwslopende verhaal echter nooit meer hetzelfde zijn!

De Godden broers

De Godden broers‘ van Meg Rosoff (de auteur van ‘Hoe ik nu leef’) is een tijdloze en onweerstaanbare YA-roman voor alle leeftijden. Dit is het verhaal van één prachtige zomer – de zomer waarin alles verandert.

In een vakantiehuis aan zee, in een grote, rommelige familie, kijkt één tiener toe hoe de rest van de familie de zwoele dagen doorbrengt met wijn drinken, spelletjes spelen en het plannen van een bruiloft. Maar dan verschijnen de Godden broers: de onweerstaanbare, charmante, sexy Kit en de knorrige, stille Hugo. Opeens bevindt er zich een slang in dit paradijs – en de consequenties zullen verschrikkelijk zijn…

Toen de Amerikaanse Meg Rosoff in 2004 debuteerde met ‘Hoe ik nu leef‘ viel ze meteen in de prijzen. Haar tweede roman ‘Het toevallige leven van Justin Case‘ was al even succesvol. Voor haar derde boek ‘Wat ik was‘ kreeg ze de Duitse jeugdliteratuurprijs. Ondertussen heeft Rosoff een mooi palmares bij elkaar geschreven en wordt ze beschouwd als een van de belangrijkste auteurs van young adult-romans van dit moment.

Lees ook: 6 thrillers die de winteravonden superspannend maken

Volg ons op sociale media of contacteer ons