6 boeken om het nieuwe jaar met de juiste mindset te beginnen

6 boeken om het nieuwe jaar met de juiste mindset te beginnen

19 januari 2022 0 Door Deugenieten

Heb jij 2021 ook afgesloten met gemengde gevoelens en ben je vastbesloten om het dit jaar beter te doen? Ben je van plan om de komende maanden meer te gaan sporten, gezonder te eten, de dingen efficiënter aan te pakken en bewuster te gaan leven? Dan zullen deze 6 boeken je zeker helpen om het nieuwe jaar met de juiste mindset te beginnen.

Het bromvliegeffect

Hoe bespaart één vliegje duizenden euro’s aan schoonmaakkosten? Hoe zorgde een stipje ervoor dat duizenden studenten veel te veel geld leenden? En hoe scoren vrouwenversierders met behulp van pluisjes uit de wasdroger?

Als iets schijnbaar kleins ongemerkt grote invloed heeft op ons gedrag heet dat het bromvliegeffect. En het treedt veel vaker op dan je denkt. Van de boodschappentas tot de website van een vliegmaatschappij en van de e-mail van je collega tot de apps op je eigen telefoon: ons gedrag wordt voortdurend beïnvloed. Gek genoeg werkt ons brein daar maar al te graag aan mee.

In ‘Het bromvliegeffect‘ leren gedragswetenschapper Eva van den Broek en reclamestrateeg Tim den Heijer je alles over de verschillende vormen van het bromvliegeffect. Hoe je ze kunt herkennen, de negatieve invloed ervan kunt vermijden en hoe je ze op de juiste manier kunt gebruiken. Op je werk, op school, in de winkel, op straat en thuis aan de eettafel.

Relax!

Dagelijks nemen we een belachelijke hoeveelheid beslissingen, vaak zelfs duizenden. Gezondheidsbeleidsexpert Timothy Caulfield leidt ons door zo’n normale dag en laat het waarom zien van onze keuzes en gewoontes. En wat valt op? Vaak nemen we beslissingen gebaseerd op verkeerde informatie.

Of hij nu mobiel telefoongebruik, woon-werkverkeer op de fiets of de consumptie van rauwe melk bestudeert: Caulfield toont dat veel dingen die volgens ons gezonder, veiliger of gewoon beter zijn, dat simpelweg níét zijn.

Op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek toont Caulfield hoeveel stress er schuilgaat in ons dagelijkse leven, en hoe we hiervan afkomen. In ‘Relax – Feit en fictie achter al je dagelijkse beslissingen‘ vertelt hij ons hoe we een minder stressvolle manier van leven kunnen leiden, wat betekent dat er veel meer tijd is om te ontspannen. ‘Relax!’ is dan ook een verrassend en bevrijdend handboek voor het moderne leven.

Echt veranderen

Of je nu zelf wilt veranderen of anderen wilt helpen, ‘Echt veranderen‘ van Katy Milkman geeft inzicht in je blokkades en helpt je te bereiken wat je wilt. Wie goede voornemens heeft of een nieuwe gewoonte wil aanleren, kan kiezen uit een lawine aan apps, boeken en YouTube-video’s vol tips, trucs en advies. En toch lukt het vaak niet. Professor Katy Milkman ontdekte waarom: Veranderen lukt pas echt als je begrijpt wat je tegenhoudt en je je aanpak daarop afstemt. Gebaseerd op haar langdurig onderzoek en met de hulp van tientallen vermaarde wetenschappers laat ze zien hoe juist de gebruikelijke psychologische blokkades die tussen jou en je doel staan van belang zijn, waarom timing alles is en hoe je tegenzin in je voordeel gebruikt.

In ‘Echt veranderen’ ontdek je jouw pad naar nieuw gedrag door rekening te houden met je valkuilen. Op die manier ontdek je jouw eigen recept waarmee je nieuw gedrag kunt aanleren en los te laten wat je wilt afleren. Het boek van Katy Milkman is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek.

Geheugensurvivalgids

Heb je ook vaak het gevoel dat je hoofd helemaal vol zit? Dat je moeite hebt je te concentreren? Wil je ook zo graag opnieuw controle over je geheugen hebben? Je bent heus niet de enige, want veel mensen voelen zich geestelijk overbelast. Hun hoofd raakt vol met onrustige gedachten, ze slapen slechter, vergeten vaker iets en daardoor neemt de stress toe. Maar hoe creëer je meer rust en ruimte in je hoofd, zodat je geest kan ontspannen en je geheugen verbetert?

In ‘Geheugensurvivalgids‘ reikt neurowetenschapper Boris Konrad je een overlevingspakket aan met tips, trucs en technieken waarmee je niet alleen je geheugen gezond houdt, maar het ook verdiept en vergroot, zodat je meer rust en ruimte ervaart.

Geheugensurvivalgids is een praktische gids voor een ontspannen geest, scherper geheugen en betere focus, geschreven door Dr. Boris Nikolai Konrad geheugenwetenschapper, psycholoog, neurowetenschapper en meervoudig wereldkampioen geheugensport.

De kracht van empathie

De kracht van empathie‘ laat de positieve kant van gevoeligheid zien. Want deze eigenschap, net als vriendelijkheid en mededogen, wordt vaak gezien als minderwaardig. Maar is dit wel terecht? Auteur Anita Moorjani laat je in haar boek zien dat juist deze eigenschappen van grote waarde zijn en jou uniek maken. Ze vertelt hoe empathische eigenschappen op een positieve manier ingezet kunnen worden en laat zien hoe je kunt omgaan met de valkuilen en obstakels. Het gaat over jezelf uitspreken, jezelf respecteren en van jezelf houden. Aan de hand van persoonlijke anekdotes, inzichten van andere empaten, meditaties en mantra’s laat dit boek de positieve kant van gevoeligheid zien.

‘De kracht van empathie’ laat je inzien dat empathie geen zwakte is, maar juist een kracht kan zijn die je leven op een positieve manier kan beïnvloeden. Het is een inspirerend boek dat aangeeft hoe je jouw empathische gaven kunt gebruiken in de harde wereld van vandaag.

Mensenmaat

Wat is dat toch met ons, de mens? We leven in een welvarend land, de innovaties vliegen ons om de oren, de medische wetenschap scheert nooit geziene toppen en onze levensverwachting breekt alle records. En toch voelen we dat er iets scheelt. Want hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze oprecht gelukkig zijn?

De wereld waarin we leven heeft de voorbije decennia een metamorfose ondergaan. Maar de mens zelf is fundamenteel niet veranderd. Die streeft nog altijd naar een gezond, gelukkig en zinvol bestaan. Tegelijkertijd weet hij ook dat er naast vreugde en plezier ook lijden en verdriet is. Dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn. En dat de volmaakte samenleving een utopie is. Hoe kunnen we die mens herontdekken? In ‘Mensenmaat – Een pleidooi voor imperfectie‘ legt Luc Van Gorp legt de vinger op de wonde. Met zijn boek wil hij aanzetten tot een andere manier van denken, zodat we weer gewoon meer mens kunnen zijn en volop levenskwaliteit ervaren.

Als invloedrijke stem in de gezondheidszorg – Van Gorp is voorzitter van één van de grote mutualiteiten, maar evengoed als verpleegkundige, seminarist, theoloog en docent houdt hij met een pleidooi voor imperfectie medewerkers en beleidsmakers een spiegel voor.

Lees ook: 5 boeken die je op weg helpen naar meer persoonlijke ontwikkeling

BoekenBoeken Volg ons op sociale media of contacteer ons