5 boeken die je op weg helpen naar meer persoonlijke ontwikkeling

5 boeken die je op weg helpen naar meer persoonlijke ontwikkeling

4 januari 2022 0 Door Deugenieten

Als de voorbije maanden ons iets geleerd hebben dan is het wel dat onze (mentale) gezondheid ons belangrijkste goed is. Tijd dus om bepaalde dingen anders te doen. Maar hoe pakken we dat aan? Wanneer het tijd is voor een carrièreswitch of je gewoon nood hebt om de dingen even op een rijtje te zetten, zijn de volgende boeken alvast een goede gids naar meer persoonlijke ontwikkeling.

Communicatie is een illusie

Meer impact en verbinding dankzij de geheimen van een illlusionist. De communicatie- en beïnvloedingstechnieken van illusionist Houtepen zijn bruikbaar voor iedereen, elke dag. Maak je wereld rijker en leer hoe je meer contact maakt en meer impact.

Niels Houtepen laat in ‘Communicatie is een illusie’ zien dat de werkelijkheid veel ruimer is dan je denkt. Met behulp van inzichten uit de psychologie en geheimen uit de toolbox van een illusionist word je je bewuster van je omgeving, leer je hoe je je beter kunt inleven in anderen, hoe je hen kunt verwonderen en positief beïnvloeden. Je communicatie wordt zo niet alleen effectiever, maar ook leuker: het sluiten van die salesdeal is een makkie, de normaal zo saaie vergadering verloopt lekker energiek en die netwerkborrel is echt nuttig.

De kampvuurvraag

In ‘De kampvuurvraag’ laat Onno Aerden zien dat er nogal wat dingen in je leven zijn die, als je niet uitkijkt, stilletjes de regie van je overnemen. De wensen van je baas of je opdrachtgevers, de zorg voor je gezin, de Zoom-afspraken in je agenda en alle rekeningen die telkens weer dringend betaald moeten worden.

Bekruipt jou ook weleens het gevoel: waar blijf ik in dit verhaal? In ‘De kampvuurvraag’ daagt Onno Aerden je uit om nú te kijken naar de manier waarop je je leven invult en niet te wachten tot na je pensioen. Met zijn persoonlijke verhaal inspireert hij je na te denken over wat je momenteel doet en wat je zou wíllen doen. De oefeningen leiden tot meer inzicht in jouw eigen diepste wensen. Daarnaast biedt hij je instrumenten voor een bewust en betekenisvol leven waarmee je eenvoudig aan de slag kunt.

Waarom je baan verliezen niet het einde van de wereld is

Wanneer je je baan verliest, sta je meestal aan de grond genageld. De wereld lijkt stil te staan en even weet je niet meer wat te doen. De vraag die zich opdringt: ‘Hoe krijg ik mijn leven weer op de rails na mijn ontslag?’

Waarom je baan verliezen niet het einde van de wereld is‘ bevat een vijfstappenplan dat je het benodigde arsenaal aan ideeën, middelen en praktische tips biedt om de touwtjes weer vol zelfvertrouwen in handen te nemen.

Eleanor Tweddells vijfstappenplan in ‘Waarom je baan verliezen niet het einde van de wereld is’ geeft je een stevige ruggensteun wanneer je je baan bent verloren. Het boek helpt je de eerste schok te verwerken, je zelfvertrouwen te herstellen, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, en zelfs in een nieuwe baan te floreren. Het leert je bovendien om te gaan met boosheid, schuldgevoelens en schaamte, compassie voor jezelf te hebben en op zoek te gaan naar een nieuw begin. Na het lezen van dit boek ben je sterker dan ooit om er weer helemaal in te vliegen.

Tien keer met pensioen

Rowan Siskens vraagt zich in ‘Tien keer met pensioen‘ af waarom je veertig jaar zou wachten op je pensioen. We worden steeds ouder, wisselen vaker van baan, en het pensioenstelsel gaat regelmatig op de schop. Een goed pensioen aan het eind van je werkende leven is dus allang geen zekerheid meer. Maar wil je eigenlijk ook wel veertig of zelfs vijftig jaar werken tot je pensioen? Als je dat al haal. Rowan Siskens besloot het radicaal anders aan te pakken en bedacht de agile leven-methode.

In ‘Tien keer met pensioen’ laat hij zien hoe je je leven flexibeler kunt inrichten door te leven in cycli van een aantal jaar. Tijdens elke cyclus ben je bezig met de dingen die jij echt belangrijk vindt, om daarna een moment van rust te pakken (hoera, pensioen!). Zo’n periode van rust gebruik je om terug te blikken, dromen te realiseren en om vooruit te kijken. Door de methode van agile leven toe te passen, zul je meerdere keren in je leven met pensioen gaan, waardoor je je dromen niet hoeft uit te stellen, bewuster in het leven komt te staan en effectiever bent in je werk.

Agile leven is voor iedereen mogelijk. Met de basisprincipes en stappen in dit boek leer je hoe je je leven wendbaarder inricht en bewuster wordt van jouw doelen.

Hoe komen ze erop?

Waarom moet je een simpel plan in tienvoud indienen en gaan plastic verpakkingen nooit makkelijk open? Lindstrom zoekt het gezond verstand van organisaties en doorbreekt de bureaucratie met tips.

In ‘Hoe komen ze erop?’ laat bedrijfscoach Martin Lindstrom zien dat bedrijven vaak zo druk in de weer zijn met bijzaken, dat ze het gezond verstand uit het oog verliezen. Dit leidt tot kostbare en tijdrovende frustraties. Zoals eindeloos durende presentaties die in vijf minuten samengevat hadden kunnen worden, doorgeslagen processen en zogenaamd slimme tools die niet functioneren. Het levert niet alleen ongelukkige medewerkers op, maar ook gebruiksonvriendelijke producten en diensten, en dus ontevreden klanten.

Lindstrom neemt je in ‘Hoe komen ze erop?’ mee langs talloze en vaak hilarische voorbeelden uit de praktijk, waar de logica ver te zoeken is. Hij laat zien hoe er in iedere organisatie veel te verbeteren valt en hoe je bedrijven in vijf stappen kunt ontdoen van bureaucratische rompslomp. Het levert een onderhoudend boek vol eyeopeners op, dat uitnodigt om met een kritische blik naar je eigen organisatie te kijken.

TIP: Ben je op zoek naar nog meer informatie om je op weg te helpen naar een betere mentale gezondheid, dan kunnen de volgende artikels interessant zijn:

Lees ook: SodaStream informeert de consument over milieu-impact van zijn bruiswatertoestellen

Volg ons op sociale media of contacteer ons