3 handige mini-spellen voor een zomeravond vol plezier

3 handige mini-spellen voor een zomeravond vol plezier

30 juli 2020 0 Door Deugenieten

Of het nu tijdens een warme zomeravond of een strenge winterdag is, een leuke spelavond slaan echte Deugenieten nooit af. Het amusement en de gezelligheid dat een spel met zich meebrengt, maakt van elke spelavond een geslaagde avond. Wij ontdekten onlangs 3 spellen van Quined Games, perfect voor iedere staycation.

Spellenuitgever Quined Games werd in 2005 opgericht door de broers Arno en Frank Quispel, beide fanatieke bordspel- en kaartspelliefhebbers. Quined Games focust zich op het produceren van strategische bordspellen voor volwassenen. Vaak zijn dit spellen met een interactief element waarin het ontwikkelen van een eigen stad of product centraal staat.

Wij ontdekten onlangs drie Masterprint Mini-spellen van Quined Games. Door hun kleine formaat zijn ze erg makkelijk om mee te nemen. Ideaal voor een korte pauze tijdens een fietstocht, een leuke zomeravond bij vrienden of gewoon gezellig thuis. Bovendien speel je een mini-spel in minder dan een half uur.

Bouw samen een megastad met Sprawlopolis

Sprawlopolis is een coöperatief spel. Dat betekent dat alle spelers samenwerken om een stad uit te bouwen tot een megalopolis. Het spel wordt gespeeld met 18 kaarten, door maximum 4 spelers. Dus ook op je eentje, als je even niemand rond je hebt om mee te spelen. Afhankelijk van het aantal spelers duurt het spel zo’n 20 minuten.

Tijdens het spel probeer je als spelersgroep 3 opdrachten te realiseren of te vermijden. Die opdrachten zorgen er bij de eindscore voor dat je extra punten verzamelt of net kwijtspeelt. Elke speler speelt op zijn beurt een kaart uit zijn hand waarmee hij voldoet aan een of meerdere van de opdrachten om op die manier zo veel mogelijk punten te scoren. Enkel door goed te communiceren met je medespelers en samen te plannen, is het mogelijk om de vier zones van de stad te ontwikkelen. Je kan wegen aanleggen, maar daarvoor betaal je wegenonderhoud, wat zich vertaalt in strafpunten.

Het spel Sprawlopolis eindigt wanneer alle kaarten geplaatst zijn. Op dat moment wordt er gekeken of de stad voldoet aan de eisen van de ambtenaren (opdrachtkaarten) en bereken je hoe dynamisch de stad is opgebouwd. Aan de score kunnen de spelers zien hoe goed het team geopereerd heeft.

Breid je gronden uit met Circle the Wagons

Circle the Wagons is het tweede spel dat werd uitgegeven in de serie Masterprint Mini en speelt zich af in het Wilde Westen. Het is een spel voor twee spelers en heeft een speelduur van zo’n 15 minuten. Het spel bevat 18 kaarten met gebieden op de voorzijde en scorevoorwaarden op de achterzijde.

Eerst worden drie kaarten in het midden van de speeltafel gelegd. Deze bepalen welke spelvoorwaarden extra punten zullen opleveren. De overige 15 kaarten worden er in een cirkel rond gelegd. Tijdens het spel kies je om de beurt een kaart uit de cirkel. Hiermee breidt je jouw gebied uit. Door de juiste kaarten te selecteren, verdien je punten. Maak je echter foute keuzes, dan levert je dat minpunten op. Vergeet hierbij de drie bonuskaarten midden op de tafel niet, want een goed uitgevoerde opdracht levert je extra punten op.

Met Stew maak je er een (stoof)potje van

Stew is het derde mini-spel in de serie Masterprint Mini. Het spel kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers. Een spelletje duurt zo’n 20 minuten. Elke speler neemt de rol aan van een boer die ingrediënten uit zijn tuin verzamelt om er een stoofpot mee te maken. Je moet echter opletten voor het ongedierte dat de stoofpot wil opeten nog voor je alle ingrediënten hebt verzameld.

Elke speler trekt om beurten een ingrediëntenkaart. Ofwel voeg je deze toe aan de stoofpot of je voert er één van de hongerige dieren mee. Het doel is om, nadat alle ongedierte van eten is voorzien, op het juiste moment ‘stew’ te roepen zodat je voldoende punten verzamelt met de groenten die nog in de stoofpot overblijven. Wacht niet te lang, want anders eet misschien een andere speler de stoofpot voor jouw neus op.

Handig (reis)formaat

Deze drie spellen zorgen gegarandeerd voor een leuke avond met je familie of vrienden. Doordat de speelduur van een spel erg kort is, kan je overdag snel een spelletje tussendoor spelen of er een hele spelavond van maken. Bovendien zorgt het handige (reis)formaat ervoor dat het spel makkelijk mee te nemen is.

De spelregels die worden meegeleverd in de speldoosjes zijn Engelstalig. Op de website van Quined Games vind je de Nederlandstalige spelregels. Dat maakt het allemaal iets makkelijker om het spel vlugger onder de knie te krijgen. De spelregels en meer informatie over deze spellen vind je op Quined.nl.

Lees ook: Spexxx en Kwis’t: de ideale gezelschapsspellen voor je staycation

Volg ons op sociale media of contacteer ons